Danas ispred županijskog suda u Splitu prosvjed pod nazivom “Pravda za djevojčice”

0
1

U subotu, 19. listopada u 10 sati ispred Županijskog suda u Splitu, održat će se mirna akcija “PRAVDA ZA DJEVOJČICE!“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Povod je činjenica da su na slobodu puštena petorica osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje 15-godišnje djevojčice, koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo maloljetne žrtve.

Ovom akcijom želi se iskazati i solidarnost svim žrtvama seksualnog nasilja, dati im podršku i poručiti kako nisu same. Žrtvama seksualnog nasilja, kaznenog djela koje se prijavljuje u najmanjem broju u odnosu na učestalost, nadležne institucije, ali i društvo općenito, poručuje kako im ne vjeruje i kako su si (djelomično) same krive za proživljenu traumu.

Vrijeme je da institucije što je više moguće, unutar zakonskih okvira, stanu na stranu žrtve, ali i da mi kao društvo reagiramo! – poručili iz Udruge Domine, splitske organizacije “Pravda za djevojčice”.

Organizatori prosvjeda iznijeli su sljedeće zahtjeve:

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Prosvjedi će biti organizirani u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Varaždinu, Labinu i Korčuli.