Foto: Unsplash

23. studenog Crni je petak. Tradicionalno to je dan najmasovnijeg shoppinga kad počinje blagdanska ludnica.

U Americi su na ovaj dan uobičajena kampiranja pred dućanima, čak i tučnjave za jako sniženje proizvode, a popusti znaju biti i do 90 posto. U Hrvatskoj još nismo vidjeli ovakve prizore. Kod nas Crni je petak tek u začecima.

– I u Hrvatskoj se posljednjih par godina sve više trgovaca odlučuje za prodaju svojih proizvoda po sniženim cijenama u sklopu Black Fridaya. Neki od trgovaca svoje promotivne prodaje u tzv. Black Fridaya provode i cijeli tjedan – Black week – kažu za vecernji.hr iz Hrvatske gospodarske komore.

Amerikanci ovaj pojam koriste još od 80-ih. Crni petak dolazi nakon Dana zahvalnosti, koji se tamo slavi četvrtog četvrtka u studenom. Ovaj petak još od 1952. godine obilježava početak blagdanske kupovine, ali tek 80-ih je skovan pojam “Crni petak”.

U Europi, prošle godine po potrošnji je prednjačila Velika Britanija gdje je potrošeno gotovo 70 milijardi kuna između Crnog petka i “Cyber Mondayja”. To je ponedjeljak nakon Crnog petka, kad se zapravo kupuje samo online.

U Njemačkoj je potrošeno oko 50 milijardi, a u Francuskoj 10 milijardi kuna manje. Velika Britanija prednjačila je prošle godine i u potrošnji na online shopping. Potrošeno je oko 30 milijardi kuna, prema podacina kompanije Centre for Retail Research.  Najviše se tijekom prosinca kupuju dječje igračke, kozmetika, odjeća i obuća, hrana, bezalkoholna i alkoholna pića, elektronika, knjige, rekla je Tomislava Ravlić direktorica HGK na konferenciji za novinare o blagdanskoj potrošnji.

– U sklopu Black Fridaya raspon sniženja kreće se između 20% i 70%. Posebni oblici prodaje  u Hrvatskoj su regulirani sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, koji definira pitanja kao i pravila provođenja prodaje na taj način. Prilikom prodaje po posebnim oblicima prodaje nema propisanih raspona sniženja, no nužno je držati se dobre trgovačke prakse, kao i ostalih pozitivnih zakonskih  propisa – objašnjavaju iz HGK.

– Procjena je da će se tijekom Black Fridaya (weeka) i ove godine potrošiti oko 500 milijuna kuna – zaključuju.