13 C
Split

Od 1. siječnja niži PDV, jeftinije svježe meso, riba, voće, povrće i jaja

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Hrvatski je sabor većinom glasova usvojio set poreznih zakona. Tako će se poreznom reformom, između ostalog, svježe meso, riba, voće, povrće i jaja, kao i dječije pelene, oporezivati stopom PDV-a od 13%. Na listu primjene stope od 13% uvršteno je i mahunasto suho povrća.

Podsjećamo, usvojeni paket od devet poreznih zakona, koje su u Vladi najavili kao treći krug poreznog rasterećenja, građane bi trebao rasteretiti za 2,8 milijardi kuna. Riječ je o izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost, porezu na promet nekretnina, porezu na dobit, porezu na dohodak, doprinosima, fiskalizaciji u prometu gotovinom, općem poreznom zakonu, administrativnoj suradnji u području poreza te o zakonu o trošarinama.

Niže stope PDV-a

Inače, iako je na Zakon o porez na dodanu vrijednost (PDV) uloženo čak 22 amandmana – niti jedan upućen od strane oporbe nije prihvaćen. Kako navode iz HSS-a, predložili su dva amandmana – prvi smanjenje stope PDV-a na prehrambene proizvode na 10% i drugi na primjenu snižene stope PDV-a na suhomesnate proizvode.

Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a u odnosu na zemlje u okruženju ili Njemačku, s kojom se Hrvati vole uspoređivati, koja ima PDV na hranu svega 5%. Predlažemo stopu PDV-a na hranu 10%. Bilo bi dobro da se neki tradicionalni prehrambeni proizvodi u potpunosti oslobode poreza kako bi se podigla konkurentnost hrvatske poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Na žalost, hranu, koja je sve skuplja zbog elementarnih nepogoda i klimatskih promjena, uvozimo. Malo je vjerojatno da će trgovački lanci sniziti maloprodajne cijene prehrani zbog smanjene stope PDV-a na svega 13 %.

Naši potrošači tu promjenu neće osjetiti. Oslobađanjem od poreza domaće proizvodnje hrane pomogli bismo revitalizaciji poljoprivrede u Slavoniji, naš bi proizvod tada mogao konkurirati uvezenoj hrani i hrani koja se kupuje u susjednim državama“, rekao je saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović.

Upitno svinjogojstvo

Prijedlog sniženja stope PDV-a na mesne prerađevine, suhomesnate proizvode i kulen HSS-ovci su obrazložili prehrambenim navikama građana Hrvatske i tradicijom proizvodnje i prerade mesa koje se nekada daleko više prerađivalo za vlastite potrebe, na vlastitom gospodarstvu. Danas se prerada odvija na specijaliziranim obiteljskim gospodarstvima ili malim prerađivačkim pogonima kroz samozapošljavanje u ruralnim krajevima Hrvatske.

Prijedlog je da malim prerađivačima i obiteljskim gospodarstvima damo malo vjetra u  jedra, da povećaju proizvodnju i da naš domaći proizvod bude u hrvatskim trgovinama. Danas na policama trgovina imamo uvozne suhomesnate proizvode. Ako prihvatite ovaj amandman bit će to novo osnaživanje naših poljoprivrednih gospodarstava. Hrvatska je bila perjanica u svinjogojskoj proizvodnji, a danas 70% svinjskog mesa uvozimo. Neprihvaćanjem, uništit ćete svinjogojstvo“, kazao je Vlaović, piše agroklub.com.

Porezna reforma treba stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Pala najpoznatija kineska raketa. Ni blizu Hrvatske,…

Ostaci najveće kineske rakete pali su u nedjelju u Indijski ocean, zapadno od Maldiva, a većina njezinih dijelova uništena...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img