Danas slavimo svetu Lucu i sijemo pšenicu kao simbol života

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Do Božića će naša danas posijana pšenica, simbol života, već biti gusta i zelena – pripremljena za rođenje i doček Mladoga Kralja!

Na današnji dan svete Lucije tradicionalno se sije pšenica. Pšenica se na svetu Luciju sije kao simbol plodnosti i novog života izraslog iz malog sjemena.

Zanimljivo je i da se djeca u Dalmaciji nekada nisu darivala na svetog Nikolu, već na svetu Luciju, a dobivala bi voće, suhe smokve i ponešto slatkiša.

U svakom slučaju, sijanje božićne pšenice je lijep običaj kojem se posebno vesele djeca jer od tog dana imaju svaki dan do Božića poseban zadatak – zaliti pšenicu i provjeriti da li dobro napreduje.

Postojalo je narodno vjerovanje da će cijela nova godina biti uspješnija i plodnija ako pšenica do Božića lijepo zazeleni i bude gusta i visoka. Iznikla pšenica se veže trakom, često u hrvatskim nacionalnim bojama crven-bijeli-plavi.

Pšenica se može posijati na više načina, a na vama je da odlučite koja vam je varijanta najinteresantnija. Evo dvije koje su dosta raširene i provjerene:

    1. U male teglice sa zemljom – dobro je na dno teglice staviti drenažu (krupnije kamenčiće ili razbijene komade starih tegli kako bi suvišna vlaga i tekućina mogla otjecati), potom sloj zemlje, sloj zrnja pšenice pa završiti tankim slojem zemlje. Zemlju održavati vlažnom.
    2. U posudice na vaticu – posudica može biti bilo kakvog oblika: može to biti stari tanjur, staklena čaša, neka druga plastična posuda koju naknadno možete lijepo ukrasiti nekim božićnim motivom i sl. Na dno posude se složi tanki sloj obične medicinske vatice natopljene vodom. Na vaticu se položi sloj zrnja pšenice i to je to. Posudu je potrebno držati blizu izvora topline i osigurati joj svakodnevno vlaženje (ne pretjerati!)
    1. Kada pšenica dovoljno naraste potrebno ju je urediti – podrezati vrhove da budu lijepi jednaki i zavezati lagano oko struka ukrasnu vrpcu. Možete po želji u sredinu posudice još prije nego pšenica počne klijati staviti svijeću koja će jako lijepo titrati u božićnoj noći usred izrasle pšenice.
    1. Do Božića će naša pšenica već biti gusta i zelena: pripremljena za rođenje Mladoga Kralja!
Izvor: narod.hr
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img