Foto: HRT

Nakon svježine Dana neovisnosti već u srijedu slijedi južina, naoblačenje i osjetno zatopljenje, ponegdje i kiša, koje će u većini Hrvatske biti tijekom opet svježijeg četvrtka, a od sunčanijeg petka novo zatopljenje, i to dugotrajnije i osjetnije, pa će drugo listopadsko desetodnevlje biti iznadprosječno toplo, u mnogim mjestima kao rijetko kada u povijesti mjerenja tog dijela godine.

A osobito česta u nekim dijelovima Hrvatske nije bila ni jutarnja svježina Dana neovisnosti. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Rijeci, primjerice, niža temperatura od ovogodišnjih 7,7 °C na Dan neovisnosti u posljednjih je 70-ak godina bila samo 2016., te 2011., 1994., 1979. i 1959. godine, a na postaji Zagreb Maksimiru još rjeđe – također 2016., 1994.i 1959. godine, te 1971. je bila niža od ovogodišnjih 2,2 °C. Temperaturni “minusi” izmjereni su na mnogim meteorološkim postajama DHMZ-a pri tlu, a ponegdje čak i na 2 metra visine, kao primjerice u Varaždinu, gdje je niža temperatura od ovogodišnjih -0,9 °C posljednji put ove godine izmjerena još potkraj ožujka.

Srijeda: toplije, oblačnije, južina, ponegdje kiša

U utorak svježina,
pa već u srijedu južina,
i još naoblačenje
i zatopljenje,
i sve češća oborina,
u četvrtak ponegdje i grmljavina,
te samo kratkotrajno osvježenje,
pa od petka dugotrajnija iznadprosječna toplina…

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmaciji pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Zapuhat će umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura između 21 i 23 °C.”

U četvrtak opet svježije, uz kišu, a od petka stabilnije i toplije

Na Jadranu u četvrtak promjenljivo s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, češćim na sjeveru i jugu. Od petka pretežno sunčano i malo toplije. Jugo će u četvrtak postupno okrenuti na jugozapadnjak, a navečer će na sjeveru zapuhati bura koje će biti još i u petak. Zatim će vjetar biti uglavnom slab.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.