I dok smo na rezultate nedjeljnih izbora još i mogli djelovati, posljedicama promjena atmosferskih stanja valja nam se samo prilagoditi. Nakon kraćeg razdoblja stabilnijeg, sunčanijeg i toplijeg vremena, iako diljem Hrvatske ne i sasvim stabilnog i suhog, u prvom dijelu novoga tjedna ovogodišnji svibanj nastavlja “po svom'” – pretežno oblačno i manje toplo, uz čestu kišu, koja ponegdje može biti i “prljava”. No, većini je vjerojatno znatno važnija spoznaja da će ponovno u mnogim mjestima biti obilnije kiše, i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Lokalno će biti i olujnih nevremena i tuče. Mnogima na Jadranu smetat će i najprije većinom umjereno i jako jugo, zatim i bura. U drugom dijelu tjedna bit će sunčanije, od petka i ponovno toplije, ali i dalje ne sasvim stabilno…

Ponedjeljak – jugo, kiša, ponegdje i obilna, manje toplo…

U Dalmaciji još valovitije i vjetrovitije. Prevladavat će oblačno, dok su kraća sunčana razdoblja vjerojatnija južnije od Splita u popodnevnim satima. Povremeno će padati kiša, lokalno moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebice u unutrašnjosti. Najviša dnevna temperatura od 18 do 20 °C.

I na jugu Hrvatske danju podjednaka temperatura. Bit će uglavnom oblačno, povremeno uz kišu, pa i takozvanu prljavu. Osobito poslijepodne mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, a kraćih sunčanih razdoblja bit će rijetko. Duž obale će puhati većinom umjereno, a na otocima i jako jugo.”

Do sredine tjedna kišovitije, većinom i hladnije, pa stabilnije i toplije, ali…

Na Jadranu do srijede vrlo nestabilno. Povremeno će biti kiše, mjestimice i u oblikuizraženijih pljuskova s grmljavinom. Obilnija kiša u utorak je vjerojatna u Dalmaciji, a u srijedu pak na sjevernom Jadranu. Umjereno i jako jugo na sjevernom će dijelu u srijedu zamijeniti bura, koja će se u četvrtak proširiti i duž cijele obale, te pojačati. Od četvrtka kiša će biti rjeđa pojava, no sasvim stabilnog vremena i dalje nema na vidiku.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.