Jutros smo objavili dopis kojeg je HSP Dugopolje poslao prema našoj redakciji, a tiče se teme budućeg vrtića u općini Dugopolje. Navode iz tog dopisa Općina Dugopolje demantira. Demanti poslan od strane Općine Dugopolje prenosimo u cijelosti.

“HSP općine Dugopolje istupio je u javnost s člankom u kojem se konstatira, citiram, “Ili vrtić ili dalekovod, nešto se mora izmjestiti!”.

Uistinu je nevjerojatno do kojih su granica neki ljudi spremni ići radi vlastite samopromocije – šireći laži i dezinformacije, bezrazložno uzbunjujući i obmanjujući javnost te ponižavajući struku i 200 godina znanstvenih istraživanja.

Općina Dugopolje nije srljala s izborom lokacije za izgradnju dječjeg vrtića i nije zanemarila uzeti u obzir sve faktore, uključujući i spomenuti dalekovod. U ožujku 2019. (6 mjeseci prije građevinske dozvole) izrađena su dva elaborata s kojima se obradio mogući utjecaj dalekovoda na projekt vrtića. Prvi elaborat (Elaborat br. 0181/3-19 ) izradio je Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba – ovlašten od Ministarstva zdravlja za obavljanje stručnih poslova zaštite od elektromagnetskih polja. Drugi elaborat izradio je Dalekovod projekt ( Projekt broj RP2423) iz Zagreba s kojim je obrađena potpuna međuovisnost zgrade i dalekovoda. Oba elaborata dokazala su da su svi pokazatelji daleko ispod onih dopuštenih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. Oba elaborata su predana i vijećnicima HSP Dugopolja nakon što su prije više mjeseci izrazili svoju zabrinutost, te su dobro upoznati s pravorijekom struke. Stoga konstatiram da svjesno i namjerno lažu javnost.

Ovaj članak ne bi bio potpun kad se ne bi dotakao još apsurdnijih dijelova ove cijele priče. Naime, Ivica Radošević – vijećnik HSP-a, je izgradio svoj bespravni objekt u neposrednoj blizini ovog istog dalekovoda, a isti objekt je prema vlastitim riječima namijenio za starački dom (https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/vlasnik-39-ljepotice-39-lokalni-hsp-ovac-i-39-borac-za-isusa-39-bolje-da-me-ubiju-nego-da-sam-rusim-svoj-dom-za-sve-su-krivi-stvarni-gospodar-dugopolja-i-njegovi-poslusnici-539725) – također dio populacije na koji se odnose vrijednosti Pravilnika za područja s povećanom osjetljivosti (slika 1).

Druga dva vijećnika HSP-a Dugopolje su kupili stanove također u neposrednoj blizini ovog dalekovoda i tu s obiteljima žive već 10 godina (slika 2).

Pametnome dosta. Uistinu, neće me iznenaditi da vijećnik Radošević uskoro pokrene lov na vještice uzbunjujući javnost s novom babarogom. Već je iskazao zabrinutost oko uvođenja, njegovim riječima, „P.G. mreže“. Da prevedem, radi se od 5G mreži. No što očekivati od nekoga tko nije u stanju niti točno izgovoriti naziv tehnologije, a kamo li išta shvatiti.” – stoji u demanti kojeg potpisuje načelnik Općine Dugopolje, Perica Bosančić.