Denisu Rogošiću donirana električna kolica koja će mu olakšati život

0

Našem sumještaninu Denisu Rogošiću (43) uručena su vrijedna električna kolica koja će mu umnogome olakšati kretanje po Dugopolju. Vidno sretan i zadovoljan bio je Denis, a i njegovi roditelji Anđa (72) i Mijo (79) Rogošić.

Zbog cerebralne paralize s kojom se bori cijeli život Denis je od rođenja primoran biti u kolicima. Njegovim roditeljima je uvijek bilo vrlo zahtjevno gurati ga uz uzbrdicu kako bi izašli na cestu. Prije desetak godina ulica SS Kranjčevića u kojoj žive je rekonstruirana, te se od tada nagib uzbrdice još više povećao.

Denisova mama Anđa u šali govori: “Tada smo konačno dobili cestu, a ostali smo u rupi”. Zbog te “rupe” njegovim roditeljima, iako otac Mijo “za svoga sina ima snage kao da je upola mlađi”, postalo je još teže izgurati Denisova kolica na cestu.

Općina Dugopolje prvotno je imala ideju da se napravi tzv. “cik-cak” rampa, no brzo su zbog nedostataka takvog rješenja odustali od njega. Načelnik Perica Bosančić je rekao:

“Prvo rješenje nam je bila rampa da se ublaži nagib. Rampa bi zauzela pola dvorišta, a roditelji bi opet morali gurati kolica uzbrdo, stoga nije izgledala kao najbolja opcija. Tada smo uvidjeli da bi dugoročno najkvalitetnije rješenje bila električna kolica, pa smo se odlučili za njihovu nabavku” – kaže Bosančić.

Načelnik se posebno zahvalio splitskoj tvrtki Protetika d.o.o. koja je ova moderna električna kolica, čija je cijena 50.000 kuna, Općini prodala po nabavnoj cijeni od 32.000 kuna. Sama kolica modela Cihena teže oko stotinu kilograma, imaju jaki motor sa pet brzina, stražnje amortizere, a u idealnim uvjetima zbog izdržljive baterije mogu prijeći 30 kilometara.

Denis je vrlo rado i sa zadovoljstvom prezentirao što sve njegova nova kolica mogu. U trenu je sjeo u njih i krenuo u đir. Iznimno je brzo i odlično savladao tehniku upravljanja te se začas uspeo na cestu.

Denis je rekao kako je vrlo zadovoljan sa svojim “novim strojem”, pogotovo sa njegovom brzinom. U šali je obećao da se ipak neće utrkivati kako mu općina ne bi stavila ležeće policajce ispred kuće.

Da se prave stvari uvijek mogu događati pokazala je i ova donacija koja je simbolično došla uoči najvećeg blagdana Uskrsa. Denisu želimo puno trenutaka lijepe i ugodne vožnje.