Foto: screenshot N1

Gradske službe Splita uskoro bi mogle utvrđivati je li u slučaju suspendirane pročelnice Upravnog odjela za gradsku imovinu Maje Đerek bilo riječi o difamaciji i mobingu, za što je najavila da će prijaviti gradonačelnika Ivicu Puljka i dogradonačelnika Bojana Ivoševića.

Splitski HDZ ustvrdio je u utorak da gradska vlast ne samo da je nesposobna nego je i pri tom nasilna, reagirajući na najavu suspendirane službenice da će prijaviti gradonačelnika Ivicu Puljka zbog difamacije, a njegova zamjenika Bojana Ivoševića zbog mobinga.

Đerek je za Hinu potvrdila kako još čeka odluku Službeničkog suda o suspenziji, na koju će se, bude li trebalo, žaliti, te da će obojicu prijaviti najprije gradskim službama, a potom u dogovoru sa svojim odvjetnikom ići i dalje.

Rekla je da je od gradonačelnika tražila zaštitu od Ivoševića koji je bio verbalno agresivan prema njoj i s njim se nije moglo normalno komunicirati. Tvrdi da ju je u nekoliko navrata nazvao “glupom i autističnom”.

– Dogradonačelnik Ivošević se često petljao u poslove odjela kojima nije bio nadležan, konkretno mog. Nije se poštovala struka. Još prije dva mjeseca sam se mailom obratila gradonačelniku zbog agresije i pritisaka Bojana Ivoševića. Nije reagirao već je rekao da problema nema, kaže Đerek, prenosi HRT.

Dodaje da se nakon svega što se dogodilo i poslije te konferencije za novinare na kojoj je suspendirana ni s kim od njih nije čula.

– Čak me nisu pozvali da mi u četiri oka kažu odluku o suspenziji. Ne znam je li se ikada u javnom prostoru dogodilo da se tako omalovažavalo, difamiralo bilo kojeg službenika, kaže Đerek.Najviše ju je pogodilo to što je gradonačelnik, umjesto da joj to kaže osobno, sazvao konferenciju za novinare i ondje rekao da je suspendirana difamirajući je javno.

Po njoj, nije postupio nimalo profesionalno. Tvrdi da je gradonačelnik Puljak sam sebi dao za pravo da sam tumači pozicije vlasti što se dogodilo i prejudicira odluku bilo kojeg suda o suspenziji.

Podsjeća da je to već drugi put da prolazi taj tretman, no razlika je što je prvi put bila pozvana osobno i dano joj je rješenje o otkazu na ruke, dok se u splitskom slučaju sve napravilo na iznimno ponižavajući način.

Rekla je kako joj je želja vratiti se u gradsku upravu da do kraja odradi socijalne stanove te, ako se tamo vrati, da će i dalje raditi profesionalno.

Maja Đerek u splitsku gradsku upravu stigla je na poziv Ivice Puljka iz Zagreba, gdje je radila u Državnim nekretninama, koje je tužila za nezakoniti otkaz.

Gradonačelnik Puljak odlučio se na suspenziju nakon što je Đerek javno rekla da će kadrovski stanovi postati socijalni.

Sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je, među ostalim, rekao da im je ona postala prevelik teret u ostvarenju ciljeva koje su zadali.

Puljak: Đerek je odjednom počela komunicirati pisanim putem

Suradnja s Majom Đerek bila je uobičajena do trenutka kada je sa mnom odjednom počela komunicirati pisanim putem, preko maila, tvrdi gradonačelnik Ivica Puljak na današnju najavu te suspendirane službenice da će prijaviti njega i zamjenika mu Bojana Ivoševića za mobing i difamaciju.

Kako je rekao, tada je shvatio da nešto nije u redu s obzirom da se sadržaj njenih mailova nije poklapao sa stvarnim događajima na sastancima, kolegijima i susretima uživo.

Razgovarao je, kaže, o tome s Majom Đerek i zamjenicima, nakon čega je bio u uvjerenju da su nesporazumi riješeni.

– Inače, rješavanje razmirica u međuljudskim odnosima u kompleksnom sustavu kao što je Grad Split je svakodnevni i uobičajeni dio radnog dana gradonačelnika. U centru najvećeg broja razmirica najčešće je bila bivša pročelnica Đerek što je značajno usporavalo i otežavalo radne procese u gradskoj upravi, rekao je Puljak.

Oglasio se i splitski HDZ

U priopćenju navode da je ono na što već dugo upozoravaju, danas dobilo još jednu potvrdu.

– Gradom Splitom upravlja rastrojeni delinkvent recidivist sa fiksacijom na žene, napisali su.

Kako dalje navode, po priznanju smijenjene pročelnice Đerek, radionice lijepog ponašanja Marijane Puljak nisu ostavile traga na Bojana Ivoševića. Zadnja žrtva njegove agresije je Maja Đerek, a o mobingu je i pisanim putem obavijestila Ivicu Puljka. Njegova reakcija je bila hitna smjena Maje Đerek.

– Ključno pitanje je kako se Bojan Ivošević ponaša prema drugim djelatnicama Banovine, ako je jednu pročelnicu nazivao glupom i autističnom? Naravno da na posao dolaze s grčem u želucu jer je očito da Bojanova agresija prema ženama nije iznimka nego pravilo i samo je pitanje tko će biti iduća žrtva, piše u priopćenju gradskog HDZ- a.

Dalje kažu da je svima osim Ivici Puljku jasno da osoba s pravomoćnom optužnicom za prijetnju ženi i prijavom za mobing ne može više obnašati funkciju zamjenika gradonačelnika.

Svima je jasno da se to neće dogoditi jer je Puljak politički trgovac koji štiteći Bojana kupuje njegov politički mir jer zna da Bojan ima pet vijećnika u Gradskom vijeću, a odlaskom tih vijećnika bi Puljak izgubio većinu, pa bi mu uzaludna bila i kupovina žetona Barbira.

– Očigledno je da će se ova gradska vlast raspasti sama od sebe do kraja mandata, a najveća žrtva će biti grad Split i njegovi građani. Sve što će nakon njih ostati je rekordno zaduženje od 25 milijuna koje ćemo otplaćivati još 25 godina, stoji u priopćenju.