19/06/21

Deset malih trikova koji će vam pomoći da se bolje služite Googleovim kartama

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
Googleova svestrana aplikacija puno je više od obične mape: otkrijte što se sve s njom može učiniti, od navigacije i off-road istraživanja do izrade vlastitih karata i dobivanja dodatnog prostora na Google disku

Upišite više lokacija na Google karti

Putovanja automobilom ne svode se uvijek na vožnju od točke A do točke B. Vrlo često to znači da ćete na putu do mora prvo svratiti do hotela za kućne ljubimce, ili do kolegice s posla koja će zbrinuti vaše fikuse ili sukulente. Potom ćete skrenuti do krčme s dobrom janjetinom, obići neki muzej ili ostatke kakve građevine… Google je tu da vas precizno navede do svakog od željenih mjesta. Da biste dodali više odredišta u mobilnu aplikaciju Google karata, jednostavno unesite početnu točku i krajnje odredište, a zatim kliknite tri točkice u gornjem desnom kutu ekrana. Pojavit će se izbornik s opcijom ‘Dodaj stanicu’. Možete dodati i više mjesta na kojima ćete se zaustaviti. Postoji čak i ‘drag and drop’ opcija unutar itinerara, koja dakako ne radi ako koristite opciju javnog prijevoza.

Izradite vlastitu Google Mapu

Google vam nudi mogućnost da sami izradite svoju kartu i ispunite je informacijama koje su vama važne. Samo kliknite ovdje ili, ako Google karte koristite na stolnom računalu, kliknite na izbornik u obliku hamburgera > Vaša mjesta > Karte > Izradi kartu. Možete dodati info karticama, označiti cijele dijelove karte ili stvoriti prilagođene upute za šetnju ili vožnju. Novu kartu možete podijeliti ili dati drugima da je uređuju ako klinete opciju ‘Dijeli’ u gornjem lijevom kutu. Riječ je o sučelju nalik onome za dijeljenje dokumenta na Google disku.

Izmjerite bilo koju udaljenost

Upute je lako pronaći upisivanjem mjesta da kojeg želite stići no postoji još jednostavniji način. Desnim klikom na bilo kojem mjestu na karti, pojavit će se izbornik koji možete iskoristiti za pronalaženje uputa do nekog odredišta. Pomoću desnog klika možete izračunati i udaljenost između bilo koje dvije točke na Zemlji. Samo odaberite opciju ‘Izmjeri udaljenost’. Kliknite na bijelu točku i postavite je na željeno mjesto na karti. Zatim kliknite na bilo koje drugo mjesto na karti i dobit ćete izračun udaljenosti između točaka, u kilometrima i miljama. Možete dodati više točaka i kasnije ih pomicati. Rezultati zračnih udaljenosti između točaka zbrajaju se i ispisuju na ekranu.

Google vas vodi u pustinju i prašumu

Od samih početaka Street View je bio zamišljen kao sjajno pomagalo za snalaženje na – ulicama. No posljednjih godina Google je počeo eksperimentirati sa snimanjem prikaza ono što se nalati izvan cesta, u projektu poznatom kao Treks. Projekt već uključuje razgledavanje mjesta kao što su piramide u Gizi, kambođanski drevni grad Angkor Wat ili kanali u Veneciji, da spomenemo samo neke od njih. Popis staza možete pronaći ovdje. Želite li i vi pomoći projektu i dodati svoje slike, možete se kao volonter prijaviti ovdje.

Može s mišem, ali može i s tipkovnicom

Svijetom Street Viewa možete manevrirati pomoću miša, no možete koristiti i tipkovnicu. Ovo su tipke na koje trebate obratiti pažnju:
Tipkama + / – koristi se za povećavanje i smanjivanje karte.
Tipkama sa strelicama lijevo / desno kreće se lijevo / desno.
Tipkama sa strelicama gore / dolje kreće se naprijed / natrag.
Tipkama A / D kreće se lijevo / desno.
Tipkama W / S kreće se naprijed / natrag.

Postanite lokalni vodič

Uvjereni ste da svoje susjedstvo poznajete bolje od Googleovog algoritma? Razmislite o tome da postanete Lokalni vodič i tako svoje znanje podijelite s drugima. Iako svatko može ostaviti recenzije i savjete na Google kartama, pozicija lokalnog vodiča omogućuje vam da zaradite bodove za ostavljanje više uvida i podataka koji mogu rezultirati ranim pristupom Googleovim proizvodima, ekskluzivnim Google susretima pa čak i dodatnim prostorom na Google disku.

Mali žuti u donjem desnom kutu ima svoju svrhu

Ako se bolje zagledate u Google katre, u donjem desnom kutu ekrana spazit ćete malog žutog čovječuljka. Ne trebate ga se bojati i slobodno ga dotaknite. To je Peg Man ili pegman. On je tu da vam bude od pomoći. Možete ga pokupiti iz izbornika i povući na bilo koje mjesto na karti. U Street View načinu prikaza on će biti okrenut u smjeru prikazanom u ugrađenoj karti u donjem lijevom kutu.

Putovanje kroz vrijeme s Google kartama

Street View je tijekom godina prikupio veliku zbirku slika ulica. Google je još 2014. predstavio način na koji korisnici mogu vidjeti kako se Street View promijenio tijekom vremena. Riječ je o nekoj vrsti virtualnog vremenskog stroja pa ne čudi što je tvrtka ovu značajku nazvala Time Travel. Ovom četverodimenzionalnom kartografskom iskustvu možete pristupiti kada se nalazite u prikazu ulice klikom na malu ikonu štoperice u gornjem lijevom kutu. Ova opcija nije dustupna na svim lokacijama, a ukoliko je ima, uključite kliznu skalu koja će vam omogućiti da putujete kroz vrijeme.

Koristite glasovne naredbe tijekom vožnje

Želite li razgovarati s Google kartama dok vozite, ne morate odvajati oči s ceste. Umjesto toga koristite glasovne naredbe aplikacije ‘OK Google’ na Androidu. Na primjer, ako primijetite da ste pri kraju s gorivom, pametnom telefonu uputite poruku ‘OK Google, nađi benzinsku postaju’. Na karti će vam se prikazati benzinske crpke, a kartu ćete dakako razgledati kad se zaustavite na semaforu ili uz cestu. Aplikaciju možete pitati i kad morate skrenuti ili kakav je promet ispred vas, ukoliko netko nudi takvu opciju.

Ne sviđa vam se ponuđena? Izaberite drugu rutu

Prilikom traganja za uputama na verziji za stolna računala, možete upravljati svojom rutom kako biste odabrali drugačiju ili uklonili predloženu rutu. Kliknite na predloženu rutu i povucite je u željenom smjeru. Dakako ta opcija vrijedi samo s uputama za hodanje, vožnju osobnim vozilom ili biciklom. Unaprijed zacrtane rute javnog prijevoza ne možete promijeniti, osim na silu, ali sad nije riječ o tome, piše tportal.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Austrija u šoku: Suđenje Srbinu iz Hrvatske koji je brutalno pretukao katoličke svećenike u Beču

Srbin iz Hrvatske koji je osumnjičen da je pretukao šestoricu katoličkih svećenika u Beču uhićen je u Zagrebu, te...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img