Kebab iz Poljske podigao prašinu, ali zaraženo meso često nalazimo i kod kuće

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Zbog poljskog se kebaba zaraženog salmonelom i bakterijom E.coli digla velika medijska buka, ne bez razloga, no kad je u pitanju meso zaraženo opasnim bakterijama – imamo ga često i kod kuće. Pobrojili smo i pregledali sva upozorenja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu o povlačenju zdravstveno neispravnih proizvoda s tržišta – hrane, dodataka prehrani ili pribora za jelo – u prošloj i ovoj godini, i došli do zaključka da je svih šest, od ukupno šest povučenih mesnih proizvoda u prošloj godini, ne računajući one od peradi, bilo hrvatskog porijekla. Od šest proizvoda od peradi, pak, četiri su bila iz uvoza, a dva domaćeg porijekla.

Ukupno su lani i u ovoj godini s polica povučena 63 proizvoda, pri čemu u prošloj godini njih 58 – mesnih i ribljih, zatim proizvoda od povrća, slatkiša, dodataka prehrani i pribora za jelo. Dakle, riječ je o proizvodima koji su već bili došli do trgovačkih polica i stola potrošača.

Biološka opasnost

Kako nam je odgovoreno iz Ministarstva poljoprivrede, tijekom prošle godine je pak u nadzorima Veterinarske inspekcije otkriveno i još gotovo 4,5 tona junećeg mesa, mesa janjadi i odojaka, koje je moralo biti uništeno. Meso je pronađeno u pet odobrenih klaonica, u četiri registrirane mesnice, u jednoj ilegalnoj klaonici i na dva seoska gospodarstva. Protiv prekršitelja je podignuto 17 prijava, a Zakonom o hrani za te su prekršaje predviđene kazne od 50.000 do 100.000 kuna za pravnu, i od 5.000 do 10.000 kuna za fizičku osobu.

Najčešći razlog zbog kojeg se hranu lani povlačilo iz prodaje, bila je biološka opasnost – prisutnost bakterija salmonela i E.coli, kao u slučaju poljskog kebaba, zatim zbog bakterije Listeria monocytogenes, histamina i slično. Svih šest zabranjenih za prodaju i povučenih mesnih proizvoda lani, ne uključujući perad, bilo je domaće.

U prosincu prošle godine s tržišta je, primjerice, povučen suhi hamburger domaćeg proizvođača zbog prisustva Listerie monocytogenes, prodavan u maloprodajnim objektima proizvođača. Povučeni pureći ćevapčići i pljeskavice dolazili su iz Slovenije i bili zaraženi salmonellom spp., strojno otkošteno pileće meso jednog domaćeg proizvođača povučeno je zbog iste bakterije, a distribuiran u mesnice. Povučene su i domaće kobasice zbog bakterije Listeria monocytogenes, kao i, primjerice, pileći batak-zabatak otkošteni smrznuti porijeklom iz Poljske, zbog salmonele.

Salmonelozu, zaraznu bolest, najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Zato je potrebno prije konzumacije, posebno pileće meso, dobro termički obraditi, na najmanje 70°C u vremenu od jedne minute, sve dijelove mesa.

Nesretan mjesec

U srpnju je s tržišta maknuta jedna domaća salama, također zbog listerije, prodavana kupcima izravno iz proizvodnog objekta malog kapaciteta koji se nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji. U istom je mjesecu povučen i poljski pileći file od prsa, paradoksalno, ali »A klase«, zbog pronalaska bakterije S.enteritidis. Mjesec dana ranije je zbog salmonele s tržišta povučen i domaći kebab, kao i u Dalmaciji proizvedeni smrznuti ćevapi, zbog prisutnosti salmonele i E. coli. Lipanj je bio nesretan mjesec i za jednu domaću polutrajnu kobasicu sa salmonelom, koju se prodavalo u mesnicama, dok je u ožujku povučeno bilo i mljeveno pureće meso domaćeg proizvođača, također zbog salmonele, piše Novi list.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bleiburg: HSP obilježio 75. obljetnicu tragedije

I ove godine unatoč svim otegotnim okolnostima HSP je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika na Bleiburškom...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img