DEZINFORMACIJA! Todorić nije dobio presudu od četiri milijarde dolara protiv Hrvatske

  0
  Foto: screenshot

  Objavljene je vijest da je Todorić  na Arbitraži u Wahsingtonu dobio spor protiv Hrvatske. Vijest je  lažna jer ročište nije održano. Nije izgledno da će Todorić dobiti odštetu zbog Sporazuma o prestanku važenja bilateralnih ugovora, piše Faktograf.

  Portal hrvatski-glasnik.com objavio je spektakularnu neslužbenu informaciju o odšteti koju će Republika Hrvatska morati isplatiti bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću. Vijest su nekrički prenijeli i još neki portali znajući da ju je već demantirana.

  Da je vijest netočna objavio je sam  Todorić u prepisci s političarom Branimirom Glavašem, kazavši da je riječ o netočnoj informaciji te da je ročište krajem devetog mjeseca.

  Ovo je čitava vijest:

  “Hrvatski glasnik neslužbeno doznaje iz izvora u SAD da je Ivica Todorić, razvlašteni vlasnik Agrokora dobio je spor protiv Vlade Republike Hrvatske u arbitražnom sporu koji je pokrenuo u Washingtonu, pred Međunarodnim centrom Svjetske banke za rješavanje investicijskih sporova (ICSID).

  Ivica Todorić pokrenuo još u ožujku 2020 spor pred ICSID zbog kršenja bilateralnog ugovora o zaštiti ulaganja između Hrvatske i Nizozemske. Kako doznajemo cifra koja se spominje kao odšeta vrti se oko 4 milijarde dolara.

  Odluka će biti priopćenja strankama u postupku na završnom ročištu u rujnu.”

  Sâm Todorić, pak, u nevezanoj objavi odgovara na Glavaševo pitanje o članku u komentarima:

  “Netko ima netočne informacije. Krajem 9. mj je ročište.”

  Napomenimo i da tužbu zbog kršenja bilateralnog ugovora između Hrvatske i Nizozemske u ožujku 2020. godine nije podnio Todorić osobno. Tužitelj su nizozemske tvrtke Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. preko kojih je Todorić bio većinski vlasnik Agrokora.

  Novi list je u ljeto 2020. godine pisao da bi tužitelj mogao izvući deblji kraj, jer su u svibnju 23 od 27 članica Europske unije, a među njima i Hrvatska i Nizozemska, potpisale Sporazum o prestanku važenja bilateralnih ugovora. Time se izvan snage stavljaju i odredbe o arbitraži iz tih ugovora.

  Nizozemska, na koju se u svojoj tužbi poziva Todorić, potpisala je taj sporazum i to bi moglo izvan snage staviti i postupak arbitraže, odnosno barem provedbu odluke koje sud u Washingtonu donese, napisala je kolegica Jagoda Marić. Naime, u Sporazumu 23 članice EU-a se navodi da “ugovorne stranke potvrđuju da su arbitražne klauzule protivne Ugovorima EU-a te su stoga neprimjenjive.”

  Navodi se i kako arbitražne klauzule ne mogu služiti kao pravna osnova za novi arbitražni postupak, a da “novi arbitražni postupak” znači svaki arbitražni postupak pokrenut 6. ožujka 2018. ili nakon tog datuma.

  Ako sud u Washingtonu donese presudu ignorirajući taj sporazum, provođenje odluka – što uključuje i plaćanje odštete, kolika god ona bila – je na nacionalnim sudovima ili na strankama, koje se mogu nagoditi.