DHSS: KOLIKA ĆE BITI OTKUPNA CIJENA KILOGRAMA PŠENICE?

0
Foto: Ilustracija

KOLIKA ĆE BITI OTKUPNA CIJENA KILOGRAMA PŠENICE? – pitaju se u Demokratskoj hrvatskoj seljačkoj stranci.

– PITANJE UPUĆUJEMO MINISTRICI POLJOPRIVREDE MARIJI VUČKOVIĆ I VLADI RH SELJACI I POTROŠAČI ŽRTVE SU POHLEPE! Otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj, u jeku žetve, još uvijek se ne zna.

I dok seljaci od zore do ponoći skidaju ovogodišnji urod, otkupljivači su im priredili šok informacijom da će se glavna krušarica otkupljivati po cijeni od 2 kune za IV. klasu do 2,2 kune po kilogramu za premium klasu. U prosjeku to znači oko 2,1 kunu po kilogramu, a realno 1,7 kuna!

Kada treba formirati cijene repromaterijala i plavog dizela cijene su poznate, jedino u trenutku kada seljak treba prodati urod cijene su nepoznanica, posebno otkupne cijene kilograma pšenice.

Od polja do stola najveće žrtve su seljaci, poljoprivredni proizvođači i potrošači. Seljak je 2021. za kilogram pšenice dobio najviše 1,30 kn, 2022. prekupci je prodaju za 2,65 kn, a kilogram bijelog brašna u trgovačkim lancima je od 7 do 11 kuna.

Ove godine, 2022. najava je da će otkupna cijena biti u prosjeku 2,10 kn. Dakle, otkupljivači su ponegdje ostvarili zaradu 100%. Kolika je razlika između 1,30 i 7, 9 ili 11 kuna? – stoji u objavi Demokratskog HSS-a.

Ivica R.