SELAK RASPUDIĆ ODGOVORILA MILANOVIĆU: Evo što si trebao napraviti!

0
Snimka zaslona HRT

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić nastavila je verbalnu prepirku s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji joj je u petak ujutro odgovorio na prozivke da je trebao drugačije nastupiti na summitu NATO-a u Madridu.

Marija Selak Raspudić je u četvrtak, komentirajući Milanovićev boravak na summitu NATO-a u Madridu, rekla da bi ga netko mogao upitati: “Gdje si sada, frajeru?”, na što joj je Milanović odgovorio da je od nje očekivao više.

“Što sam još trebao reći? Što je to trebalo napraviti u Madridu da bi Selak Raspudić bila sretna? Izazvati incident? Ja sam trebao isukati sablju kao Zrinski, propeti konja i jurišati na vjetrenjače? Mogao sam se vratiti da sam to čuo na vrijeme. Što je rekla? Ništa, želi se sitno ostrviti. To nije etično, reci mi što bi ti učinila. Ti bi spasila stvar. Igram se osjećajima? Što meni ovo treba? Jesam ja izabran glasovima Hrvata iz BiH? Ne. Jesam li pobornik takvog izbora? Ne”, kazao je predsjednik.

Odgovor Selak Raspudić

Zastupnica Mosta sada je odgovorila hrvatskom predsjedniku, a njezin odgovor prenosimo u cijelosti.

“Nesporno je da je Zoran Milanović tijekom predsjedničkog mandata odigrao pozitivnu ulogu u osvještavanju ‘hrvatskog pitanja’ i nužnosti promjene izbornog zakona u BiH.

Međutim, kad već pita što je još trebao učiniti u Madridu, odgovor je sljedeći: kao sukreator hrvatske vanjske politike, trebao je tek ostati dosljedan. Dakle, u svom službenom govoru pred svjetskom javnosti trebao je ponoviti ono što danima naglašava u Domovini, odnosno reći da smatra kako Švedska i Finska ne mogu postati NATO članice dok se ne promijeni izborni zakon u BiH i da će stoga pozvati saborske zastupnike u RH da glasuju protiv ratifikacije navedenog sporazuma.

Naime, bez da je itko od naših ključnih vanjskopolitičkih aktera na formalnoj razini, makar unutar službenog govora, ako već ne i iskorištavanjem prava veta, povezao ulazak Švedske i Finske u NATO s promjenom izbornog zakona u BiH, saborski zastupnici nemaju na temelju čega izražavati svoj stav o nužnosti promjene izbornog zakona u BiH kroz glasovanje o primanju Švedske i Finske u NATO.

Također, iako se ideja povezivanja tih dvaju pitanja nekima u početku činila radikalnom i premda nisam protiv ulaska Švedske i Finske u NATO, na primjeru Turske najbolje smo mogli vidjeti da je puno toga moguće, ako se neka država doista zauzme za svoje interese. U tom smislu odgovornost je prije svega na Andreju Plenkoviću, no u svome madridskom nastupu nije se, mjereno ljestvicom koju je sam uspostavio vlastitim najavama i prethodnim prijetnjama, ovoga puta iskazao ni Zoran Milanović.

Stoga mi jedino preostaje upozoriti na nedostatak političke hrabrosti hrvatskih vlastodržaca i zažaliti za propuštenom prilikom da se izbori naš ključni vanjskopolitički interes, stabilizacija političke situacije u BiH kroz promjenu izbornog zakona i ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata u BiH”, poručila je Selak Raspudić.

Anita M.