Direktor ‘Split parkinga‘ povukao odlučan potez: Dao ostavku i dodao ‘Frustriran sam, ne želim snositi odgovornost za njihove odluke…‘

0
Foto: Screenshot

Marko Bartulić, direktor tvrtke “Split parking” podnijet će ostavku na funkciju čelnog čovjeka te tvrtke. Sljedeći tjedan najavio je Skupštinu društva na kojoj će povjerenica Mirna Veža dobiti njegov sporazumni raskid ugovora. Bartulić očekuje da će ga potpisati, piše Slobodna Dalmacija

Odlučio se na takav potez nakon što “Split parkingu” u utorak nije dana suglasnost za zaduženje za gradnju garaža te sanaciju i nadogradnju postojećih. Da podsjetimo, srušen je kvorum Gradskog vijeća koji je onemogućio izglasavanje te točke koja je bila na dnevnom redu.

– Prvenstveno iz tog razloga ću predložiti povjerenici Mirni Veži sporazumni raskid između mene i tvrtke. S obzirom na to da ima ovlasti, iskreno se nadam da će uvažiti moj zahtjev. Imam otkazni rok, firma će imati direktora do novog natječaja, a ja ću  napraviti sve da do tada Splićani ne osjete promjene – najavio je Bartulić.

Deset godina je na čelu te tvrtke splitske tvrtke, još dvije godine bi mu trajao mandat, ali ne želi snositi odgovornost za nešto što je Gradsko vijeće odlučilo.

– Mogu samo izraziti svoju frustriranost i razočaranost što smo sve ove godine šutjeli, radili i prilagođavali se odlukama Gradskog vijeća, a to danas nažalost ne možemo – rekao je.

Zbog toga smatra da mu je dužnost informirati javnost o temi parkiranja koja je iz godine u godinu jedna od najaktualnijih i najvažnijih komunalnih tema u Splitu, a koja u bitnom utječe na kvalitetu života. Ukratko, objasnio je što je sve dovelo do njegove ostavke.

Da podsjetimo, nakon dvije godine analiza i utvrđivanja lokacija i usklađenosti s GUP-om zajedno s Gradom Splitom, Gradsko vijeće je tvrtku  2019. ovlastilo za izgradnju javnih garaža te su poduzeli sve korake potrebne u tom procesu.

– Te je godine proveden javni arhitektonsko-urbanistički natječaj za devet lokacija i izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za javne garaže na Lokvama, u Dobrilinoj, na Ravnim njivama i na Sućidru. U izradu tehničke dokumentacije za izgradnju novih i sanaciju i nadogradnju postojećih garaža uloženo je preko 2,5 milijuna kuna i tisuće radnih sati zaposlenika “Split parkinga” – prisjetio se Bartulić.

Međutim, prošle godine pred izbore, kada je Gradsko vijeće tvrtki trebalo dati pravo građenja, također je kvorum što je sam proces usporilo još nekoliko mjeseci.  Novi saziv Gradskog vijeća zatim je dao pravo građenja za garaže Lokve i u Dobrilinoj, čime su se stekli uvjeti za ishođenje pravomoćnih građevinskih dozvola.

U studenom 2021. godine provedena je javna nabava za izvođače radova na navedenim garažama. Uvjet za potpis ugovora s izvođačima bilo je osiguranje financijskih sredstava kroz dugoročni kredit od 60 milijuna kuna.

– Taj kredit, osim izgradnje Lokava i Dobriline, uključivao je opremanje i privođenje svrsi Vrančićeve, Ostravske, Krležine i Tijardovićeve te sanaciju javnih garaža na Zagorskom putu i u Smiljanićevoj. Nakon provedenog javnog poziva, OTP banka je poslovanje “Split parkinga” procijenila takvim da je odobrena kamata od 0,82 posto te je kredit za izgradnju i sanaciju javnih garaža odobren bez potrebe za jamstvom Grada –  objasnio šef “Split parkinga”.

Budući da Gradsko vijeće nije dalo suglasnost na zaduživanje, javni poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za dugoročni kredit za financiranje navedenih investicijskih projekata će se poništiti, baš kao i provedeni postupci javne nabave za izvođače radova javnih garaža na Lokvama i u Dobrilinoj.

– U praksi to znači da dok se formira novi sastav Gradskog vijeća, nanovo provedu nove javne nabave za garaže i javni poziv za dugoročno zaduživanje, početak izgradnje javnih garaža u Splitu nije realno očekivati još godinu dana.

Zbog kretanja na tržištu građevinskog sektora, prije svega značajnog poskupljenja materijala i radne snage, ali i kretanja na tržištu kapitala, pitanje je zaista po koliko većoj cijeni ćemo, uz godinu dana kašnjenja, graditi nove i sanirati postojeće garaže – naglasio je direktor tvrtke.

Iako su i Ivica Puljak i zamjenik Bojan Ivošević stali uz Bartulića u proteklih deset mjeseci, naglasio je da se po pitanju ostavke ne bi predomislio i da ponovno osvoje vlast.

Podršku Bartuliću su na posljednjoj konferenciji dali i predstavnici radnika kojima se tim zavhvalio.

– Svi djelatnici su doprinijeli da društvo danas bude na ponos grada kao firma koja je posljednjih šest godina napravila ogromne iskorake za grad, donijele nagrade, napravili najnovija tehnološka rješenja i zaista u djelatnosti koja nije jednostavna, održali smo jednu razinu dostojanstva i digniteta – zaključio je Bartulić – javlja Slobodna Dalmacija