Foto: Snimka zaslona

Čuda u hrvatskom pravosuđu se ipak događaju! Naime, nakon deset godina i čak šest suđenja, sredinom travnja ove godine napokon je, odlukom Županijskog suda u Splitu, postala pravomoćna presuda Općinskog suda s kraja studenog prošle godine po kojoj je bivši HDZ-ov gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel osuđen na jedinstvenih deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prijevare u službi i krivotvorenja.

Osim Đuzela tako su zbog prijevare u službi pravomoćno na po šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine osuđeni i pravnik Ivo Šućur, tadašnji tajnik Poglavarstva Imotskoga kao i vozač Vlade Petrušić.

Ovime je, samo godinu dana prije nastupa zastare za kazneni progon, napokon završena višegodišnja sudska trakavica koja traje još od rujna 2011. godine kada je ODO Split podiglo optužnicu protiv imotske trojke. Tijekom proteklog desetljeća u ovom su slučaju donesene tri oslobađajuće i tri osuđujuće presude.

Optužnica ODO-a ih je teretila da su od srpnja 2005. godine pa do lipnja 2006. godine računovodstvu podnosili na obračun i isplatu putne naloge u kojima su prilagali krivotvorene račune zagrebačkog hotela “Westin”, tražeći od Grada Imotskoga naknadu troškova smještaja u hotelu u kojemu nikada nisu bili, niti su koristili uslugu smještaja, kao što je stajalo u putnim nalozima.

Đuzela se osim prijevare u službi teretilo i za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave jer je te naloge potpisivao prije naplate, iako je znao da su krivotvoreni, kao što su bili krivotvoreni i njegovi nalozi.

Prema optužnici, Šućur je isplatom za devet putnih naloga neosnovano uzeo 9230 kuna, Vlado Petrušić naplatio je jedanaest fiktivnih naloga i uzeo nešto manje od 12 tisuća kuna, dok je Đuzel s isto toliko putnih naloga naplatio 15.589 kuna. Zajedno su, dakle, oštetili Grad Imotski za nešto manje od 37 tisuća kuna, a Đuzel je svojim potpisom sve te fiktivne naloge amenovao. Pravomoćnom presudom u roku od 15 dana moraju navedene iznose uplatiti u državni proračun.

Podsjetimo i da Đuzel još čeka pravomoćnost presude iz veljače ove godine kada je na splitskom Općinskom sudu osuđen na godinu dana zatvora koje neće odslužiti ako u roku od tri godine ne počini neko novo kazneno djelo i to za prijevaru i krivotvorenje službene ili poslovne isprave čime je nezakonito stekao status HRVI-ja. Ako i kad ta presuda postane pravomoćna, Đuzel će u roku od tri mjeseca morati nadoknaditi državi štetu od gotovo sto tisuća kuna, javlja Slobodna Dalmacija

Ivica R.