DOBIO OTKAZ: ‘Nisam znao da mi je diploma lažna, dobio sam je na poklon od oca’

0
Foto: Raseljka kom
Zanimljiva priča dolazi s istočnih strana, iz Srbije. Naime u jednom  poduzeću radnik je dobio otkaz zbog lažne diplome.

Nakon što je direktora leskovačke “Pijace” Milana Stojkovića, dio radnika optužio za šikaniranje i progon, on je kazao da iza “hajke” na njega zapravo stoji radnik koji je 1. travnja dobio otkaz zbog, kako navodi, krivotvorenja diplome.

Naime, riječ je o Ivanu Milenkoviću koji je u ovom javnom poduzeću bio zaposlen od 2013. godine, a od 2018. mu je platni koeficijent bio povećan zaslugom priložene diplome sa “Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija” iz Ćuprije, za koju se ustanovilo da je lažna. U to vreme je direktor ovog javnog poduzeća bio Ivan Milovac, prenosi portal Rešetka.

– To je razlog zbog čega je Milenković dobio otkaz. Mi smo dobili sa ove visokoškolske obrazovne ustanove potvrdu da je njegova diploma koju je priložio, broj 1987, a koja je izdata 2016. godine, zapravo lažna, da je izdata na ime izvjesne Natalije Stojanović, a da Ivan nikada nije bio tamo upisan i da nije završio ovu školu. Automatski sam pokrenuo postupak o prekidu radnog odnosa, i opravdano sumnjam da on stoji iza svega ovoga jer je potpisao pristupnicu u sindikatu koji na moj račun ovih dana iznosi klevete – kazao je Stojković.

Milenković ne negira da je u firmi skoro pune četiri godine primao veću plaću zahvaljujući lažnoj diplomi, ali i tvrdi da je direktor to sve vrijeme znao.

– U rješenju o otkazu piše da mi je uručen zbog krivotvorene diplome. Ja sam imao izvjesnih problema 2019. godine, ali mi je zbog tog slučaja odloženo kazneno gonjenje. Stojković je imenovan za direktora 2020. godine i ja sam mu odmah ukazao na taj problem, zahtijevao da mi se smanji plaća i da se poduzeću nadoknadim štetu. Ja nisam ni znao da je diploma lažna. Dobio sam je na poklon od svog pokojnog oca. Stojković je sve to znao još prije dvije godine, ali nije htio reagirati i sve je odlagao. Ali onda kada sam ukazao na nepravilnosti u njegovom radu, kao predstavnik Samostalnog sindikata Srbije u poduzeću, nisam više bio njegov poslušnik i njegovih hirova, pa sam na osnovu toga i dobio otkaz. Postupak zbog mog neosnovanog otkaza je u svakom slučaju na sudu – kaže Milenković.


Anita M.