DOK SE ZAGREB GUŠI U SMEĆU SDP HOĆE VRATITI TRG DIKTATORU! ‘TRG REPUBLIKE BIT ĆE OPET TRG MARŠALA TITA’!

  0
  Foto: Charls Bilich/Ilustracija

  Šefu zagrebačkog SDP-a Viktoru Gotovcu uskoro će biti šest mjeseci otkako je preuzeo vođenje te gradske organizacije, a mnogi su ga upamtili po izjavi da će Zagrebu vratiti Trg maršala Tita. Nedavno je rekao da je svibanj kao mjesec antifašizma vrijeme kad će početi o tome razgovarati s odgovornima u gradskoj upravi.

  “Prošli smo tjedan podnijeli zahtjev da se ime Josip Broz Tito, odnosno maršal Tito, uvrsti u fond imena i dodijeli trgu koji se danas zove Trg Republike Hrvatske. Čuli smo gorljive istupe na Trnjanskim kresovima i u Lisinskom, na akademiji povodom pobjede nad fašizmom, Dana Europe i oslobođenja grada Zagreba. Te smo govore razumjeli kao poziv na podnošenje zahtjeva. Uz to, predsjednica skupštinskog Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova bila je sudionica prosvjeda kada se političkom prisilom mijenjao naziv Trga maršala Tita. Uz takvo valoriziranje uloge antifašizma i izjave o tome da Zagreb nikada nije bio pokoren, očekujem da će u kratkom roku preimenovanje biti provedeno, da je puka formalnost”, rekao je za Jutarnji. 

  Na upit što ako Tomašević i najbliži suradnici budu protiv te ideje koju, kako su rekli, ne smatraju prioritetom odgovorio je: “Dopustite da vam postavim pitanje – mislite li da je u diskursu iskrenosti govora prigodom obilježavanja oslobođenja grada Zagreba zamislivo da netko tko se izričito i jasno zalaže za antifašizam čini drugačije, izbjegava vođu tog pokreta? Meni je to nezamislivo. To bi značilo da zagovaramo ceremonijalni antifašizam, bez antifašističkog sadržaja. Ja ljude iz gradske uprave nipošto ne doživljavam tako”.

  “Naša je namjera pomoći i njemu da budemo uspješniji. Imamo dojam izvjesne zatvorenosti našeg partnera. Ponekad informacije doznajemo prekasno ili iz medija. Nadam se da to nije pitanje nepovjerenja, nego činjenice da naše organizacije još uvijek traže pravi način da se razumiju i podupiru”, rekao je.

  Anita M.