Dolazi softver koji će znati hoćete li vratiti kredit do kraja

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Finacijska industrija zasigurno nije prvo što vam padne na pamet kad se sjetite strojnog učenja i primjene umjetne inteligencije. U domaćoj kompaniji Atomic Intelligence su, naime, razvili računalne modele koji s visokom razinom preciznosti mogu predvidjeti osobni stečaj korisnika kredita.

U sklopu konferencije Windays19 su iz te kompanije pokazali kako njihov inovativni proizvod svakom novom uporabom postaje sve precizniji, jer uči na pogreškama prethodnih izdanja. Ukratko, što ga više koristite – on postaje bolji.

Algoritmi Gradient Boosting Machines (GBM) i Random Forest koriste podatke o prošlim i aktualnim kreditnim plasmanima korisnika. Znaju sve koliko je minusa po bankovnim i kreditnim karticama, koliko se kasni s plaćanjima i tome slično. Pratili su kratkoročne kredite odobrene na području Sjedinjenih Država.

Iz kompanije su istaknuli u medijima da su takve rezultate postigli na američkom tržištu, jer su tamo podaci o korisničkim plasmanima i razini zaduženosti puno dostupniji nego u Europi. Zbog toga su i rezultati na Starom kontinentu bili nešto slabiji, ali i dalje zavidne preciznosti.

Njihovi američki klijenti su koristili spomenute modele za optimizaciju poslovanja, poboljšanja novčanih tokova i smanjenja rizika. Tako bi ustanovili što konkretno muči korisnika koji ne može otplatiti kredit te bi mu ponudili načine olakšanja otplate.

Modeliranje, predviđanje prihoda te stope rezervi radi izloženosti kredita financijskim je institucijama bitno da bi se što bolje optimiziralo poslovanje. Predviđanje delinkventnog ponašanja te razine otpisa potraživanja koje nije moguće naplatiti također od velike važnosti pri procjeni izloženosti rizika, prenosi Geek.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img