Od 2000. očekivani životni vijek porastao za više od pet godina

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Prosječni očekivani životni vijek čovjeka povećao se za 5,5 godina u razdoblju od 2000. do 2016., objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija u godišnjem statističkom izvješću.

Oni koji su rođeni 2000. u svijetu mogu se nadati da će prosječno živjeti 66,5 godina, a prosječna maksimalna očekivana životna dob na razini svijeta je porasla na 72 godine za djecu rođenu 16 godina kasnije, navodi se u izvješću.

Broj godina za koje se može očekivati da će biti proživljene u punom zdravlju, tzv. zdrave godine života, porasle su s prosječnih 58,5 godina 2000. na prosječno 63,3 u 2016.

Globalni podaci također pokazuju značajne razlike između bogatog i siromašnog dijela svijeta. Ljudi u bogatijim zemljama mogu očekivati da će živjeti prosječno 18 godina dulje od stanovnika nerazvijenih zemalja.

U Hrvatskoj očekivani životni vijek raste do 78,3 godine 

Iako vodeća u regiji po očekivanom životnom vijeku Hrvatska u odnosu na razvijene zemlje Europske unije zaostaje nekoliko godina.

Za one rođene 2000. prosječni životni vijek porast će na 74,4 godine (muškarci 70,7 a žene 78,0) a tzv. zdrave godine života prosječno su za te hrvatske građane 65,9 godina života (za muškarce 63, za žene 68,8 godina).

Za najmlađe građane Hrvatske rođene 2016. prosječni očekivani životni vijek je 78,3 godine (za muškarce 75, za žene 81,5 godina) a prosječno će imati 69 tzv. zdravih godina života (muškarci 66,4 godine a žene 71,7 godina). U odnosu na očekivane zdrave godine života u razvijenim europskim državama Hrvatska zaostaje između tri i četiri godine.

Muškarci imaju veće izglede umrijeti od bolesti koje se mogu spriječiti i liječiti 

Muškarci širom svijeta imaju mnogo veće izglede umrijeti od nezaraznih bolesti koje se mogu spriječiti i liječiti te u prometnim nesrećama. Od 40 vodećih uzroka smrti 33 uzroka pridonose više smanjenju životnog vijeka kod muškaraca nego kod žena. U 2016. izgledi za smrt 30-godišnje osobe od nezaraznih bolesti u dobi manjoj od 70 godina bila je 44 posto veća za muškarce nego za žene.

Globalne stope samoubojstava 75 posto su bile više za muškarce nego za žene u 2016. Smrti u prometnim nesrećama više su nego dvostruko brojnije kod muškaraca starijih od 15 godina nego za žene starije od 15 godina. Smrtnost zbog ubojstava četiri je puta veća za muškarce nego za žene.

Žene žive dulje

Žene prosječno nadžive muškarce u svim zemljama svijeta a posebno u razvijenim zemljama. Jaz između očekivanog životnog vijeka muškaraca i žena najmanji je u zemljama u kojima žene nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti.

U zemljama u kojima žene imaju pristup zdravstvenoj zaštiti smanjuje se broj smrti rodilja i time raste očekivani životni vijek žena. U siromašnim zemljama u kojima je manje zdravstvenih ustanova umre svaka 41. rodilja u usporedbi s razvijenim zemljama u kojima na 3300 rodilja umre jedna.

Životni vijek u SAD-u pada 

U suprotnosti s uzlaznim trendovima u većini zemalja očekivani životni vijek u SAD-u proteklih se nekoliko godina smanjio. Očekivani životni vijek pao je sa 79 godina u 2014. na 78,5 godina u 2016. u SAD-u. Silazni američki trend potaknut je smrtima od predoziranja drogom i samoubojstvima, objavio je prošle godine američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

– Pretilost je drugi razlog, kazala je predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije Samira Asma u četvrtak u Ženevi., prenosi HRT.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img