IBM je u San Franciscu predstavio Project Debater, računalo koje rabi umjetnu inteligenciju i golemu bazu podataka da može parirati u raspravi ljudima koji su iskusni u debati. Računalo ne samo da ima tu mogućnost, nego je i pobijedilo u javnoj debati.

Koristeći na stotine milijuna dokumenata (od novinskih pa do stručnih članaka) Project Debater je kreirao odgovore na teme o kojima prije toga nije bio informiran.

Također, računalo tijekom same debate nije bilo povezano s internetom, nego se moralo oslanjati na već postojeću bazu podataka.

Debata se održavala pred publikom koja je mogla glasati o tome tko je pružio bolje argumente. Ljudi su pobijedili u kategoriji bolje prezentacije, no računalo je ipak odnijelo pobjedu po pitanju argumenata.

Čemu sve to?

Demonstrirana pobjeda je, napominju u IBM-u, upravo ono što su i željeli postići – kreirati uređaj koji će pomagati ljudima u donošenju odluka pružanjem dobrih i relevantnih argumenata.

Project Debater je dio misije IBM Researcha za razvijanje široke umjetne inteligencije koja će učiti kroz različite discipline ne bi li proširila ljudsku inteligenciju. Asistenti utemeljeni na umjetnoj inteligenciji su nam postali prilično korisni zbog njihove sposobnosti da provode sofisticirane pretrage ključnih riječi dajući  odgovore na jednostavna pitanja ili zahtjeve.

Arvind Krishna, voditelj IBM Researcha, je objasnio na blogu kako Project Debater istražuje nove teritorije apsorbirajući različite setove informacija i perspektiva da bi mogao pomoći ljudima izgraditi uvjerljive argumente i donijeti odluke koje su dobro informirane.

Najavio je i da će Project Debater biti ugrađen u IBM Watson, otprije poznato IBM-ovo računalo pogonjeno umjetnom inteligencijom, ali također i u IBM Cloud.

“Što transparentnijom i jasnijom učinimo ovu transformativnu tehnologiju, moći ćemo joj više i vjerovati. A što joj više možemo vjerovati, to će nam ona više pomagati da donosimo bolje i informiranije odluke u ovom sve kompleksnijem svijetu”, zaključio je na kraju Krishna.