20/06/21

Drugi tjedan ožujka počinje jako promjenljivim vremenom

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Drugo desetodnevlje ožujka počinje jako promjenljivim vremenom, te osjetno hladnijih od prvoga, pa i posljednja dva tjedna. Pritom neke velike hladnoće, neprimjerene ovom dijelu godine neće biti, ali hoće jutarnjih “minusa”, mjestimice i mraza, pa je dobro zaštititi osjetljivije bilje. No, samo kratkotrajno – već tijekom vikenda, ponegdje i prije – temperatura će vrlo vjerojatno ponovno biti iznadprosječno visoka.

I mnogima već željene oborine bit će diljem Hrvatske, i to uglavnom tijekom ponedjeljka te potkraj srijede i prvom dijelu četvrtka. Posvuda će pasti barem malo kiše, a ponegdje i više – i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, posebice na Jadranu. Štoviše, lokalno su moguća i olujna nevremena! Snijeg će padati u gorju, višem već ponegdje u ponedjeljak prijepodne, zatim i u nižem. Vrlo je velika vjerojatnost njegove pojave i mjestimice u nizinama, osobito unutrašnjosti Dalmacije – ponajviše na području Sinja i još vjerojatnije – Imotskoga, kao i u Konavlima, a uz buru su pahulje moguće čak ponegdje i uz more, osobito od ponedjeljka navečer do utorka ujutro.

U ponedjeljak će jugo i jugozapadnjak zamijeniti sjeverni i sjeveroistočni vjetar, često umjeren, gdjegod i jak, a na Jadranu još i jača bura, pa i olujna, ne samo na udare – i to najprije na sjevernom dijelu, do večeri i osobito u noći na utorak i na jugu. U utorak će biti još vjetrovitije, a u srijedu opet mirnije, uz jugo i jugozapadnjak, koji će prevladavati u drugoj polovini tjedna.

Ponedjeljak – promjena!

U prvom dijelu dana na srednjem Jadranu toplije, a onda zahladnjenje, uz koje će u unutrašnjosti Dalmacije prema večeri biti i snijega. Duž obale kiša, ponegdje i grmljavina. Nakon juga, zapuhat će bura, koja će prema kraju dana jačati. Stoga će i more navečer biti umjereno valovito i valovito. Prijepodne će biti toplije, a zatim pad temperature.

Zahladnjenje će se najkasnije osjetiti na jugu Hrvatske, gdje će padati kiša, moguće i obilnija, uz grmljavinu, a u zaobalju prema kraju dana ponegdje i susnježica i snijeg. Umjereno jugo navečer će okretati na buru.

U utorak većinom suho, vjetrovito i hladnije, u srijedu nove oborine, a prema vikendu…

I na Jadranu od petka više sunčanog vremena i porast temperature, a do tada promjenljivo. Olujni, moguće i orkanski udari bure u utorak će biti češći u Dalmaciji. Na jugu zemlje u noći još kiša, u zaobalju i susnježica i snijeg, a zatim posvuda sunčanije i suho – ali nakratko. S jugom dolazi novo naoblačenje već u drugom dijelu srijede, pa ponegdje opet može biti pljuskova i grmljavine.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

MASOVNO CIJEPLJENJE U IMOTSKOM Sve dobne skupine odazvale su se na cijepljenje: “Bez cijepljenja nema normalnog života ni vraćanja na staro”

Sve dobne skupine odazvale su se na današnje masovno cijepljenje u Imotskom, održano u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img