Dugopoljac Ivica Balić ponovno je kao 1991. godine, kod Banovine podigao hrvatski stijeg

0
Foto: Dugopolje
Prosvjedom smo neprijateljima kazali da neće biti kako oni žele, prisjetio se Balić

Dugopoljac Ivica Balić, dragovoljac Domovinskog rata i pričuvni časnik Hrvatske vojske na zgradi Banovine točno u podne podignuo je hrvatski stijeg u spomen na povijesnu 1991. godinu kada je učinio isto – skinuo jugoslavensku i izvjesio znamen Hrvata.

Banovina je nekada bila zapovjedništvo vojno pomorske oblasti bivše jugoslavenske vojske, a pred zgradu današnje Gradske uprave stigli su radnici brojnih splitskih poduzeća i građani Splita predvođeni škveranima.
Prosvjedovalo se zbog podrške Kijevu, koje je JNA blokirala, okupirala, a Hrvate protjerala i spalila im kuće. Samo četiri dana ranije u Borovom Selu pobijeni su hrvatski policajci.

Balić je medijima kazao kako su mu danas emocije još snažnije nego tada, u vremenu kada su svi bili ponosni, složni i jedinstveni.
– Prosvjedom smo neprijateljima kazali da neće biti kako oni žele – dodao je.

Jure Šundov, tadašnji čelnik Nezavisnog sindikata “Brodosplita” koji je pokrenuo rijeku građana i radnika brojnih splitskih poduzeća prema zgradi Vojnopomorske oblasti kazao je da je to bio prosvjed za – život.

– Grad Split je cijeloj Hrvatskoj, svijetu i bivšoj Jugoslaviji kazao da JNA nije ni narodna ni armija nego organizacija za koju se kasnije ispostavilo da radi loše i zle stvari.

Ivica R.