Britanski obavještajci: Ruske snage platile veliki danak, trebat će im dugi oporavak

0
Foto: Twitter/Ilustracija

SUKOB u Ukrajini ostavlja velike posljedice na neke od najsposobnijih ruskih postrojbi, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću.

Najmanje jedan T-90M, najnapredniji ruski tenk, uništen je u borbama, dodalo je ministarstvo. T-90M je predstavljen 2016. godine i uključuje poboljšani oklop, nadograđeni top i poboljšane satelitske navigacijske sustave.

“Rusiji će trebati mnogo vremena i novca za obnovu jedinica”
Približno 100 tenkova T-90M trenutno je u službi u najbolje opremljenim jedinicama Rusije, uključujući one koje se bore u Ukrajini, tvrde britanski obavještajci dodajući da poboljšani oklop sustava, dizajniran za suprotstavljanje protutenkovskom oružju, ostaje ranjiv ako ga ne podržavaju drugi elementi snaga.
“Sukob u Ukrajini uzima težak danak nekim od najsposobnijih ruskih jedinica i na njihovim najnaprednijim sposobnostima. Rusiji će trebati dosta vremena i novca da rekonstruira svoje oružane snage nakon ovog sukoba. Bit će posebno izazovno zamijeniti moderniziranu i naprednu opremu zbog sankcija koje ograničavaju pristup Rusiji ključnim mikroelektroničkim komponentama”, piše u izvješću.

Ivica R,