U skladu s vodećim globalnim turističkim kretanjima, u kojima je fokus na povratak prirodi i svemu što je izvorno i autentično – od zdrave i ukusne autohtone hrane pa do domaćih običaja – naše je oštro turističko oko zamijetilo pravi pravcati trend – procvat luksuznog smještaja u ruralnom ambijentu dalmatinskog zaleđa! A kako ovo područje već poznajemo po specifičnoj gastronomiji, gotovo netaknutoj prirodi i sjajnim mogućnostima za aktivni odmor, možemo reći da je tamošnja ionako slojevita i sadržajna turistička ponuda dobila još jedan faktor privlačnosti – otmjene kamene kuće i luksuzne vile s bazenima, donosi Croatian Hot Spots.

Naime – ima li boljeg načina da doživite Dugopolje, Klis, Vrliku, Sinj, Trilj, te Imotski i Vrgorac (u kojima su ove kuće doživjele pravi boom!) od toga da za svoju „privremenu rezidenciju“ odaberete neko od ovih otmjenih zdanja, najčešće u carstvu za mediteransko zaleđe tipične netaknute prirode?

Dugopolje je omiljena “štacija” za vjenčanja, pa nije nikakvo čudo da se ove kuće iznajmljuju čak i za momačke i djevojačke večeri, a dobro dođu i nakon cjelonoćne domaće svadbene veselice, kada je bolje prespavati u apartmanu nedaleko od sale za vjenčanje, nego mamuran voziti kući. No, da biste uživali u čarima Dugopolja, ne morate nužno prisustvovati nečijem svadbenom slavlju – i mimo te tematike, ova destinacija itekako ima što za ponuditi! Ako ste prije svega u potrazi za doživljajima za nepca, kušajte nagrađivani pršut Smjeli, kojeg od ostalih delikatesa ovog tipa izdvaja specifičan okus – djelo snažne dalmatinske bure! – i ujednačena crvenkasta boja, a nakon što se okrijepite tradicionalnim delicijama, otiđite u dobar shopping u outlet trgovinama gospodarske zone Podi! Volite li više nego izloge razgledavati sjajne primjerke kulturne i prirodne baštine, oduševit će Vas dugopoljski dragulj – špilja Vranjača, a one nešto odvažnije goste sa prosječnim planinarskim sposobnostima, mistična Kraljeva peć! Gosti-ljubitelji aktivnog odmora s najvećim će zanimanjem razgledati Rimsku cestu – ostatke antičkih cestovnih komunikacija koje se još istražuju. No, bez obzira na preferencije, povratak u neku od otmjenih dugopoljskih vila (mahom s bazenima!), na kraju dana začinit će Vaš odmor i zrncem luksuza!

Nisu luksuzne vile zaobišle ni Klis

Naše carstvo najbolje janjetine na svijetu, te lokaciju koja je zabilježena i na velikom platnu, naravno, putem planetarno popularne serije „Game of Thrones“! Doživite Klis iz sjajne nove perspektive – sa balkona neke od otmjenih vila s tirkizno plavim bazenom, dok se pred Vašim očima otvara legendaran poged na Split i okolicu! Osim već spomenute, vrhunske domaće janjetine (zahvaljujući kojoj je Klis već poodavno nezaobilazna točka u putnim itinerarima čak i onih najizbirljivijih gastronomada!), zamolite Vaše ljubazne domaćine da Vas napute gdje da kušate i druge karakteristične kliške delicije, poput sočiva ili hobotnice na gulaš s bobom te tradicionalnog blagdanskog jela – uljenka! A za kalorije ne brinite – lako ćete ih potrošiti vozeći se nekom od kliških biciklističkih staza, na kojima se obično u proljeće održavaju i atraktivne utrke iz kalendara Hrvatskog biciklističkog saveza!

Intima i dašak hedonizma

Karakteristični su i za luksuzne kuće u Trilju, a od ljepote pojedinih objekata promatraču odista zastaje dah – što i ne čudi kad su za izgradnju ovih kuća neki od vlasnika angažirali kamenoresce i dizajnere interijera, kako bi što uspješnije spojili moderno s tradicionalnim i antiknim! Iskoristite ove sjajne objekte kao polazne točke za uzbudljivo iskustvo aktivnog odmora – od avanture QUAD vozilom, nadaleko poznatog raftinga, kajakinga i kanu safarija na rijeci Cetini, pa do sjajnih biciklističkih tura koje će Vam približiti 600 godina stare vodenice – Grabske mlinice, planinu Kamešnicu i selo Voštane! A Vaše ljubazne domaćine zamolite da Vam pripreme preukusne tradicionalne delikatese – kruh ispod peke, puru, raštiku, juhu od pivca ili pak famozne uštipke, kako bi ovo mjesto i Vašim nepcima ostalo – u najboljem sjećanju!

Nove oaze luksuznog smještaja – Imotski i Vrgorac

Za sam kraj teksta, ostavili smo destinacije u kojima je ova vrsta smještaja doživjela pravi bravcati boom! Naime, tamošnje su luksuzne kuće toliko raskošne da se njihovi posjetitelji osjećaju gotovo kao filmske zvijezde, a opremljene su i sjajnim dodatnim sadržajima. Iskoristite ova glamurozna zdanja kao početne „štacije“ Vašeg razgledavanja – u Imotskom bi bio pravi propust ne posjetiti Modro i Crveno jezero (probajte u njega baciti kamenčić – rijetko kome uspijeva!), tvrđavu Topanu, muzej u franjevačkom samostanu, a u Vrgorcu istinske bisere pučke arhitekture, po čijoj izuzetnoj očuvanosti je ovo područje poznato! Idealno mjesto za ovo je živopisno vrgoračko etno selo „Kokorići“, odnedavno oplemenjeno i atraktivnim kružnim bazenima, koje nudi sjajan presjek svih osobitosti vrgoračkog kraja – sa etnografskim, ili pak gurmanskim predznakom! A kad smo već kod gurmana – nemojte otići iz Vrgorca a da ne kušate biklu – mješavinu crnog vina i kozjeg ili kravljeg mlijeka, divlje salate od šparoga, žutinice, mlade kapulice i ljutike, a ukoliko je sredina travnja ili svibanj – najmirisnije i najrumenije jagode na svijetu.