Evo kako bijeli hakeri prazne bankomate bez ijednog dodira

0
1
Foto: Pixabay

Poznato je da “bijeli hakeri” svoje vještine i znanje usmjeravaju u pozitivne, a ne negativne strane računalne sigurnosti. Njihov glavni cilj ukazati na slabosti u računalnim sustavima i pomoći u ojačavanju istih.

Svi rade na tome da poboljšati svoju kibernetičku sigurnost, a onda dođu bijeli hakeri i sruše ju. Ali s namjerom. Nakon njihovog rada se dobiva izvještaj o tome gdje su sve slabe točke.

Bankomati su posebno zanimljiva priča, jer nema bankomata u koji bijeli hakeri nisu upali.

Uvijek naiđu na neki problem i pitanje je samo koliko je taj problem ozbiljan. Charles Henderson je jedan takav “haker” koji radi za IBM. “U slučaju bankomata, možete li ga natjerati da ispljune novac – vjerojatno. Kad testiramo internetske aplikacije, ispitujemo unose li ispravno vrijednosti, možemo li doći do informacija ili samo poremetiti njihov rad. Računalna sigurnost nije binarna, nego kontinuirana. Ne postoji savršena sigurnost”, pojašnjava Henderson za medije.

Običaj je da Hendersonov hakerski tim upada u bankomat i izbacuje novac iz bankomata, a da pritom nisu ni taknuli sam uređaj.

Naravno, u tom slučaju imaju dopuštenje banke da testiraju sustav i novac su uredno vratili. Ipak, činjenica da su uspjeli pokazuje koliko je, za one koji znaju što rade, zapravo vrlo jednostavno tako doći do novca.

“Kriminalci ne moraju ni doći do bankomata kako bi podigli novac. Mogu poslati nekoga u njihovo ime i istovremeno napasti desetke ili stotine bankomata”, tvrdi Henderson, prenosi Geek.