Evo što to radi vašem organizmu ako često jedete rajčice i maslinovo ulje!

0
Foto: Pixabay

Ove dvije namirnice imaju puno blagodati za organizam.

Nije novost da prehrana bogata povrćem može pomoći pri smanjenju rizika od srčanih bolesti, ali stručnjaci su sada analizirali više od 100 studija i ispostavilo se da neke namirnice imaju posebno jako djelovanje što se tiče smanjenja rizika od smrti od mnogih vrsti srčanih bolesti. Stručnjaci su tijekom anallize proučavali vezu između srčanih bolesti i prehrane.

Točnije, proučavali su crveno meso, perad, jaja, mliječne proizvode, sjemenke i žitarice. Zaključili su da je prehrana bogata povrćem, a koja sadrži malo mesa, povezana s nižim rizikom umiranja od srčanih bolesti. Istraživači su otišli još dalje i istaknuli točne namirnice koje pomažu pri smanjenu rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Lisnato povrće i rajčice povezani su sa značajnim smanjenjem rizika. Naime, rajčice su bogate antioksidansom likopenom, za kojeg je dokazano da poboljšava vaskularne funkcije i štiti od bolesti.

Osim toga, ako maslac, koji je bogat zasićenim mastima, zamijenite masnoćom bogatom monozasićenim mastima, poput maslinovog ulja, još smanjujete rizik od srčanih bolesti.

Istraživači kažu i kako je dovoljno da svakodnevno pojedno najmanje dvije porcije povrća dnevno kako bi smo za čak 34% smanili rizik od umiranja od srčanih bolesti. Zeleno povrće i rajčice su najkorisniji po tom pitanju, piše Eat this.