Foto: Ivica Radošević

Danas je na Vran planini proslavljen Divin dan. Središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati prethodile su pučke pobožnosti – obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divinog groba i spomen kipa, a hodočasnici imali su priliku i za osobnu Ispovijed.

Prije početka Svete mise, tekst Poruke mučenice Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Magdalena Fofić.

U nazočnosti nekoliko tisuća hodočasnika svečano euharistijsko slavlje u 11 sati, uz suslavlje više svećenika, predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Jozo Grbeš.

Riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti okupljenim vjernicima izrekao je mjesni župnik fra Stjepan Pavličević.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem animirale su članice etno skupine Čuvarice iz Rame pod ravnanjem mag. Biljane Glibo.

U organizaciji župe sv. Ilije proroka Doljani, program obilježavanja Divina dana započeo je u subotu 1. srpnja Misom Uočnicom koju je u 18 sati na Kedžari predslavio fra Josip Vlašić iz Masne Luke.

Svakog ljeta, točnije na prvu nedjelju poslije Petrova, tisuće hodočasnika iz Rame, Hercegovine, Bosne, Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžara, na Vran planini. Dio njih, a posebno mladi i pješači do ovoga mjesta kako bi obavili svoje zavjete i sudjelovali u slavlju svete mise.

Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je katolička djevojka, prema narodnoj predaji najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini. Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Fotografije pofledajte u GALERIJI, a za još više fotografija pogledajte OVDJE