“Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštovati život njegova oca, brata, sina, sestre!” riječi su iz propovijedi koja je nastala za vrijeme Domovinskog rata, kardinala Franje Kuharića koji je odigrao posebno značajnu ulogu u nastanku neovisne Republike Hrvatske. Svojim moralnim autoritetom, blagošću i mudrošću, bio je poseban uzor i oslonac u tim teškim kako ratnim tako i poratnim danima i godinama.

Preminuo je na današnji dan 11. ožujka 2002. godine.

U trenutku smrti bio je u 82. godini.

Franjo Kuharić rodio se 15. travnja 1919. godine u selu Gornji Pribić pokraj Krašića. Taj se kraj danas naziva i Dolinom kardinala (u nedalekom Brezariću rođen je kardinal bl. Alojzije Stepinac). Zanimljivo je da je Franjo Kuharić bio trinaesto, najmlađe dijete u obitelji. Školovao se u Klasičnoj gimnaziji na Šalati u Zagrebu, a u istom je gradu završio i studij teologije. Bio je župnik u više hrvatskih župa. Na njega je dva puta organiziran atentat: 1947. godine u Rakovom Potoku i 1948. godine u Jakovlju, a kao župnik bio je i na saslušanju u Udbi.Biskupom je Franjo Kuharić postao 1964., a zagrebačkim nadbiskupom 1970. godine.

Kardinalom je proglašen 1983. i to s titulom Sv. Girolamo dei Croati (hrv. sv. Jeronima od Hrvata), po hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Bio je poznat po kršćanskoj humanosti pa je za vrijeme Domovinskog rata izjavio: “Ako netko sruši tvoju kuću, ti njegovu čuvaj. Ako ti netko ubije oca, ti nemoj njegovog”.

Kardinal Kuharić bio je omiljen u hrvatskom narodu, zbog njegove nadnaravne humanosti koja se posebice očitovala tijekom Domovinskog rata, od kuda je i potekla želja za pokretanjem postupka za njegovo proglašenje blaženikom. U skladu s pokretanjem postupka za Kuharićevo proglašenje blaženim, pokojni kardinal automatski dobiva naslov sluga Božji (lat. Servus Dei).

dp/foto: zagrebačka nadbiskupija