foto: Instagram

Europarlamentarac Predrag Matić u subotu se pridružio protuprosvjednicima koji su se suprotstavili organiziranoj molitvi muškaraca na Trgu bana Josipa Jelačića, dok je Katarina Peović (Radnička fronta) kazala kako su protuprosvjednike i legitimirali policajci koji su nadzirali događaj

U subotu ujutro su na Trgu bana Josipa Jelačića muškarci u organizaciji Vitezova Bezgrješnog Srca Marijina po drugi puta ove godine molili krunicu za zabranu pobačaja, domovinu i muškarce da postanu autoriteti u obitelji. U gotovo istom broju okupili su se i protuprosvjednici koji osuđuju ovakve stavove, a među kojima su bili i europarlamentarac Predrag Matić te čelnica Radničke fronte Katarina Peović.

Molitva je krenula iza 8.30 sati, kao i protuprosvjed na kojem su okupljeni uzvikivali: ‘Pobačaj u Ustav’. Fred Matić poručio je pak za Večernji list kako je došao dati potporu protuprosvjednicima, nevladinim organizacijama poput Domina, Forumu mladih SDP-a, ali i općenito ”svim naprednomislećim ljudima u Hrvatskoj”.

– Moramo se boriti protiv ove nazadnjačke politike koja na mala vrata ulazi u hrvatski mainstream. Marginalci pokušavaju, vrlo perfidno, preko molitve i vjere doći do onih stvari za koje smo mislili da smo ostavili u srednjem vijeku. Ušli smo u Schengen i eurozonu, ali za neke ljude i dalje vrijedi: ‘S Balkana su otišli, ali Balkan iz njih nikada’. Protiv njih osobno nemam ništa kada bi njihova molitva bila ono što vjera kaže, ali ovo što oni čine je vrlo pokvareno – poručio je Matić.

– Dogod sam živ, neću dopustiti da žene budu drugotne. To nije samo uvreda za žene, još je veća uvreda za muškarce – dodao je.

Legitimirali ih policajci
Katarina Peović tvrdi da su protuprosvjednike legitimirali policajci.
– Redari su se uvlačili između nas i njih, ali mi imamo pravo tu biti. Ne znam jesu li potrebna legitimiranja policije, ali nas nitko ne može otjerati – ispričala je Peović.

Na pitanje je li na Trg došla kako bi se suprotstavila muškarcima koji su molili krunicu, Peović je odgovorila kako ”netko mora”.
– Riječ je o tome da ne može biti slobode govora za one koji zagovoraju smanjenje prava žena i povratka patrijarhata. Ne može biti tolerancije za netolerantne. Može nam se dogoditi poljski scenarij kojeg ovi ljudi tu zagovaraju. Ovo je konačan dokaz da se pobačaj mora vratiti u Ustav, iz čijeg je nacrta izbačen 1990. jer ovakve retradicionalizacije zapravo idu za zabranom pobačaja – objasnila je.

– Ne bismo htjeli imati situaciju kao u Poljskoj gdje imate situaciju 14-godišnje djevojčice s teškoćama u razvoju koju je silovao njen ujak, a kojoj ne dopuštaju izvršavanje pobačaja. To su stvarne priče djevojčica i ne želimo da to dođe i kod nas – zaključila je čelnica Radničke fronte, piše Večernji.

Anita M.