Gdje je nestao Šojgu? Je li poslušao Stremousova i ustrijelio se???

0
Foto: Snimka zaslona

Tijekom videokonferencije ruskog Vijeća sigurnosti tijekom koje je predsjednik Vladimir Putin rekao da će se u četiri regije Ukrajine koje je Moska pripojila uvesti ratno stanje, nije bio dostupan zaslon ministra obrane Sergeja Šojgua.

Iz Kremlja su priopćili da je Šojgu bio prisutan, ali su neki brzo istaknuli da se Šojgu nije mogao vidjeti s ostalim prisutnima dok je Putin govorio.

Max Seddon, moskovski šef ureda za Financial Times, naveo je da su se mogli uočiti general Valerij Gerasimov i ravnatelj Nacionalne garde Viktor Zolotov koji nisu stalni članovi Vijeća, a Šojgu, koji je stalni član – nije.

Zbog toga se ponovno počelo špekulirati o budućnosti Putinovog saveznika i ministra obrane Šojgua, osobito jer se u ovom trenutku suočava s nizom kritika zbog tijeka rata u Ukrajini.

Putin je sastanak iskoristio za proglašenje ratnog stanja u anektiranim regijama.

“U tom smislu, dopustite mi da vas podsjetim da je u Narodnoj Republici Donjeck, Narodnoj Republici Lugansk, kao i u regijama Herson i Zaporižja, prije pripajanja Rusiji bilo na snazi vojno stanje”, poručio je Putin tijekom televizijskog obraćanja.

Šojgua se nije moglo vidjeti na sastanku, a istovremno jačaju kritike na njegov račun zbog niza uspješnih ukrajinskih protuofenziva u pokušaju da povrati svoj teritorij, piše Newsweek.

Kirill Stremousov, vođa okupiranog Hersona postavljen od strane Kremlja, rekao je 6. listopada da su “nesposobni vojni čelnici” krivi za povlačenje Putinovih trupa u regiji.

Stremousov je tvrdio da su mnogi rekli da bi se Šojgu, ministar s najdužim stažem u ruskoj vladi, trebao ustrijeliti zbog neuspjeha tijekom rata.

“Mnogi ljudi kažu da bi se ministar obrane, koji je dopustio ovakvo stanje, mogao kao časnik ustrijeliti. Ali, znate, riječ časnik mnogima je nerazumljiva riječ”, poručio je tada Stremousov na svom kanalu na Telegramu.

Stremousov je također rekao da se rusko ministarstvo obrane sastoji od “ministra, osrednjih i korumpiranih generala i pljačkaša”.

Britanski obavještajci također su ranije procijenili da Putin redovito ismijava Šojgua, a drugi pak navode da bi ministar mogao biti žrtveno janje za ruske vojne neuspjehe.

Putin je 2012. izabrao Šojgua za ministra obrane, unatoč tome što nije imao vojno iskustvo niti iskustvo u borbi. Nadgledao je rusku aneksiju Krima 2014.

U nedavnim izvješćima se također sugeriralo da je Šojgu marginaliziran unutar ruskog vodstva te da operativni zapovjednici izravno informiraju Putina o tijeku rata.

Nedavno je Vladimir Solovjev, jedan od glavnih propagandista Kremlja, rekao na ruskoj državnoj televiziji da bi Šojguov premještaj “na drugi posao” mogao riješiti nedavne propuste ministarstva obrane.