Umirovljeni general Rahim Ademi napustio je Hrvatski generalski zbor nakon što je Upravni odbor zabranio da se u njihovim prostorijama uruči Velika zlatna plaketa “Bili smo prvi kad je trebalo” od strane Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91. za njegovu knjigu.

U tekstu ostavke Ademi tvrdi kako je već dugo nezadovoljan radom HGZ-a, a da je okidač za njegov odlazak bila odluka Upravnog odbora HGZ-a da mu se zabrani dodjela priznanja u njihovim prostorijama.“Ovakvom odlukom su me duboko uvrijedili, ponizili i postupili kao da sam četnički general. Pa gospodo moja, nije prostor HGZ-a privatna svojina, pa i ja imam pravo kao član koristiti ga jednom u životu. Nadam se da će ih ipak biti barem malo sram što su tako nisko pali i što ih napušta jedan pošteni ratni general. A ja napuštam ovo društvo i nije mi žao. Časnim pojedincima i mojim prijateljima iz HGZ-a ću se javljati na drugim mjestima”, stoji u tekstu ostavke.

Dodjela nagrade na kraju je prije nekoliko dana održana u jednoj zagrebačkoj knjižnici, a nagradu Ademiju uručio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91. Mladen Pavković.

Predsjednik HGZ-a, umirovljeni general Marinko Krešić, tvrdi kako je problem bio upravo u Pavkoviću, a ne u Ademiju.“Velika većina članova Upravnog odbora HGZ-a usprotivila se dolasku gospodina Mladena Pavkovića u naše prostorije jer je riječ o osobi koja je osuđena za silovanje maloljetne osobe. Nisu željeli da se takva osoba povezuje sa Generalskim zborom.

I to je jedini razlog zašto dodjela nagrade nije održana u našim prostorima”, kazao je Krešić za Jutarnji list.

Mladen Pavković je naime 2017. godine na Općinskom sudu u Križevcima osuđen uvjetno na sedam mjeseci zatvora zbog bludnih radnji nad djevojkom koja je preko student servisa radila u njegovom uredu.

Nakon što je objavljena, knjiga Rahima Ademija izazvala je mnogo nezadovoljstva među hrvatskim generalima i ostalim braniteljima koji su tvrdili kako su u njoj napisane mnoge pogrešne stvari te da je Ademi u njoj sebi pripisao mnoge zasluge za koje nije zaslužan, donosi Maxportal