Prema najnovijem izvješću, najveći sustav za pretragu interneta na svijetu pažljivo bira koje rezultate vam prikazuje. Google Search je, prema izvoru, profiliran tako da pogoduje velikim kompanijama.

Google je bez dvojbe s vremenom postao jednim od nosećih stupova modernog interneta pretvorivši se iz jednostavnog sustava za pretragu u regulatora sadržaja koji je presudan za internetsko iskustvo velike većine korisnika računala. Uzmemo li ovo u obzir, relativno je jednostavno pretpostaviti da bi ovako utjecajni medij u nekom trenu mogao postati ciljem manipulacije.

Google ovo poriče te navodi kako Google pretraga funkcionira isključiovo na algoritmima i podacima sakupljenima tijekom korištenja. Prema izvješću Wall Street Journala, situacija je navodno prilično drukčija. Google, sudeći po zaključcima članka, manipulira algoritmima za pretragu na nekoliko vrlo zabrinjavajućih načina, na način da velike poslovne subjekte stavlja ispred malih, eliminiranja automatske nadopune zahtjeva za pretragu koje imaju veze sa osjetljivim političkim i društvenim temama poput emigracije i abortusa, a ide se tako daleko da čak blokira neke web stranice, prenosi tportal.

U jednom takvom potezu Google je usmjerio korisnike pretrage prema istaknutijim i većim kompanijama, umjesto da im ponudi ono što je više vezano s njihovim zahtjevom. Klijent koji je profitirao od ovoga je Amazon, jedna od najprofitabilnijih internetskih kompanija na svijetu.