Foto: Public domain

Novinar Gordan Malić, koji za HTV priprema dokumentarni serijal “Partija” (trenutno je u montaži), objavio je zanimljiv dokument iz lipnja 1945. koji potpisuje Edvard Kardelj, tada potpredsjednik Vlade FNR Jugoslavije.

U pismu predsjedniku

Vlade NR Slovenije je kritika da “kasne s čišćenjem” te uputa na požure s likvidacijama jer za tri tjedna na snagu stupa Zakon o amnestiji.

Edvard Kardelj, nosilac partijske knjižice br. 3, potpredsjednik savezne vlade na čijem čelu je J.B. Tito, 25. lipnja 1945. upućuje Borisu Kidriču, predsjedniku vlade NR Slovenije, sljedeću poruku:

“Najkasnije u roku tri tjedna bit će raspušteni Sudovi nacionalne časti, vojni sudovi će suditi samo vojnim osobama, sve druge će preuzeti radni (civilni) sudovi. Bit će proglašena nova amnestija. NEMATE NI JEDNOG RAZLOGA TOLIKO KASNITI U ČIŠĆENJU KAO DO SAD.”

U tijeku su masovne likvidacije zarobljenih neprijateljskih vojnika i manjeg broja civila na području Slovenije. Zapadni saveznici koji su potvrdili Tita za premijera savezne vlade, ne žele nastavak masakra i Tito je prisiljen proglasiti amnestiju. Ipak, prije toga Kardelj upućuje direktivu novim slovenskim vlastima da ne “kasne s čišćenjem”. Požuriti treba i pobiti što više.

Osveta? Nema osvete koja se provodi ovako sustavno, od političkog vrha do rova i koja pazi na rokove.

Ovo je dio dokumenata koji će biti objavljeni u tv-serijalu “Partija” kojeg upravo montiram za HRT.

Zanimljivo, Slovenci nemaju niti jednu pisanu biografiju o Edvardu Kardelju. Čak ni onu svetačku.