Čelnicima institucija vlasti na svim razinama!

Medijima!

Poštovani,

Naše udruge 27. srpnja organiziraju komemorativni skup za žrtve sela Boričevca i okolnih mjesta, kako bismo hrvatsku javnost podsjetili na događaje iz 1941. godine, kada su žitelji tog kraja bili ubijani, bacani u jame i protjerivani iz domova koji su im opljačkani i spaljeni.

Počinitelji tog zločina bili su lokalni četnički odredi uz suradnju i potporu komunista iz susjedstva. Osim hrvatskih katoličkih obitelji stradali su i mnogobrojni članovi obitelji islamske vjeroispovijesti što su živjeli s druge strane sadašnje državne granice među RH i BiH.

Preživjeli stanovnici Boričevca raseljeni su i bio im je desetljećima zabranjen povratak. Djeca iz hrvatskih obitelji iz sela i okolice bila su među prvim ratnim izbjeglicama i siročadima Drugog svjetskog rata na hrvatskome području.

Stanovnici tog područja podnijeli su veliku žrtvu i patnju. Zaista je red da im se današnje hrvatsko društvo oduži barem dolaskom na njihovu komemoraciju, slušanjem njihovih pripovijesti i iskazivanjem suosjećanja.Izabrani predstavnici vlasti u tome trebaju dati primjer!

Desetak kilometara od Boričevca i ove će se godine vjerojatno održavati narodno veselje na kojem će se, zapravo, slaviti ubojice i koljači stanovnika Boričevca.Stoga političare i medije upozoravamo neka ne zaborave tko je tih ljetnih dana 1941. godine bio istinska žrtva.

Pozivamo medije, osobito elektroničke, na prvom mjestu javni servis HRT, a i druge s nacionalnom koncesijom (Nova TV, RTL) te sva ostala javna glasila, neka budu na razini boljih običaja novinarske profesije te neka  ove godine posvete dostojnu pažnju žrtvama iz Boričevca i okolnih mjesta.

Nadamo da ćemo uz vašu pomoć hrvatskoj javnosti predstaviti tu jednostavnu istinu i sačuvati sjećanje na stradanje običnih ljudi zahvaćenih tadašnjim ratnim vihorom.

Stanovnici tog područja podnijeli su veliku žrtvu i patnju. Zaista je red da im se današnje hrvatsko društvo oduži barem dolaskom na njihovu komemoraciju, slušanjem njihovih pripovijesti i iskazivanjem suosjećanja.

Izabrani predstavnici vlasti u tome trebaju dati primjer!

Za sve informacije o tijeku komemorativnog skupa slobodno nam se obratite na tel: 098 321 877 Marko Krznarić.