Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić je na blagdan svetih Joakima i Ane, 26. srpnja, blagoslovio temelj nove kapele u Srbu.

Biskupa i tajnika preč. Mišela Grgurića dočekao je župnik Igor Lulić koji je služio kod blagoslova temelja. Na blagoslovu su se okupili mještani Srba i okolice, mnogi svećenici te gospićki gradonačelnik Karlo Starčević sa svojim suradnicima. Radove gradnje vodi Joso Vrkljan koji je zajedno s mještanima priredio i bogatu trpezu hrane kao okrjepu na kraju podjele blagoslova.

Biskup je pozdravio sve nazočne prisjetivši se obećanja koje im je dao još na početku svoje biskupske službe, a to je da će ispuniti želju zajednice imati crkvu u kojoj će se moći okupljati na euharistiju.

„Uvijek se posebno radujemo kada blagoslivljamo temelje ili početak gradnje jednog novog zdanja u kojem će narod slaviti Boga, zazivati Njegov blagoslov i stavljati pred Boga svoje potrebe, patnje i zahvalnosti. To je jedini razlog ulaganja znatnih sredstava, i nemalih napora da se  ostvari sveto djelo“, rekao je biskup.

Pozivajući se na Salomonovu molitvu za blagoslov hrama i sam biskup je zazvao blagoslov nad temeljima buduće kapele:

„Pomno počuj molitvu i vapaj svoga sluge, Gospodine, Bože moj, te usliši vapaj i molitvu što je tvoj sluga tebi upućuje! Neka tvoje oči obdan i obnoć budu otvorene nad ovim Domom, nad ovim mjestom za koje reče: ‘Tu će biti moje Ime.’ Usliši molitvu koju će sluga tvoj izmoliti na ovome mjestu. (1Kr 8, 29-30)“

„Što više mjesta gdje se slavi Bog, to više blagoslova nad zemljom“, poručio je.Nakon blagoslova, biskup Križić zahvalio je svima koji sudjeluju u izgradnji kapele te svima koji su svojom nazočnošću uzveličali ovaj događaj.Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba, koji su 2001. kao izbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapele u Srbu za njihove vjerske i sakramentalne potrebe.

Do sada se misa služila u Domu kulture koji je u vlasništvu Općine Gračac. Gospićko-senjska biskupija kupila je zemljište u Srbu gdje je i započela gradnju kapele. U zgradi Biskupskog ordinarijata u Gospiću potpisan je 26. svibnja 2023. godine ugovor između Gospićko-senjske biskupije i građevinskog poduzeća G.P.V. Građenje d.o.o iz Gospića o gradnji crkve u Srbu.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 470.954,78 eura s PDV-om. Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.Prema projektu, poduzeća MPV d.o.o. iz Zagreba, uz crkvu u podrumskom dijelu nalazi se i dvorana za pastoralne susrete koja će služiti i za društvena događanja, čija izvedba se trenutačno provodi.Izgradnjom crkve prognani vjernici iz Bosne i Hercegovine, nastanjeni u Srbu, dobit će doličan bogoslužni prostor za vjerske potrebe.

Povijesno mjesto Srb pripada župi Boričevac koja je u II. svjetskom ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva, župni stan su spaljeni i razoreni. Svi vjernici katolici ove župe, njih oko dvije tisuće, morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta, i nažalost još do danas njihovi potomci to pravo povratka nisu ostvarili.

Mještani sela Ivezići, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.Gospićko-senjska biskupa poziva sve vjernike i ljude dobre volje da se molitvom i vlastitim mogućnostima uključe u ostvarenje ovog projekta na duhovnu dobrobit ovog malobrojnog Božjeg puka.

Broj žiro računa na koji se može izvršiti uplata s naznakom za gradnju crkve u Srbu je: Gospićko-senjska biskupija – ekonomat, Senjskih žrtava 36, 5300 Gospić; HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT PBZGHR 2X. (za gradnju crkve u Srbu).

FOTO: TU GSB