Gramofonske ploče su ponovo popularne: U SAD-u zabilježena rekordna prodaja

0
Foto: Dugopolje.org

Krajem prosinca je u Sjedinjenim Američkim Državama prodano više od dva milijuna gramofonskih ploča. Ovo je najveći zabilježeni rekord prodaje vinila od 1991. godine, prenosi Billboard.

Tijekom protekle godine interes za gramofonskim pločama posebice je porastao. U Sjedinjenim Američkim Državama najviše su se prodavali vinili Adele, Taylor Swift i BIllie Eilish, prenosi Pitchfork.

Ploča “Happier Than Ever” Billie Eilish prodana je u 73.000 primjeraka u kolovozi u prvom tjednu objave. Taylor Swift je ploču “Red” objavila u studenom i u prvom tjednu prodana je u 114.000 primjeraka, što je novi rekord za moderno doba. Kasnije tog mjeseca Adele je izdala ploču “30”, koja se u prvom tjednu prodala u 108.000 primjeraka.

Album “30” se nastavio odlično prodavati i postao je najprodavaniji vinil 2021. godine (234.000 primjeraka), izvještava Billboard. Zanimljiva je činjenica da vinile uglavnom kupuju mladi ljudi.

“Stariji su uglavnom iznenađeni interesom mladih za ovu vrstu slušanja glazbe. Međutim, sasvim je logično da žele isprobati nešto novo, jer su se do sada fokusirali na streaming servise”, kazao je Mark Hogan, novinar Pitchforka.

Ivica R

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here