25,10,21
HomePremium SadržajHEROJ DOMOVINSKOG RATA Na današnji dan poginuo je jedan od najhrabrijih hrvatskih...

HEROJ DOMOVINSKOG RATA Na današnji dan poginuo je jedan od najhrabrijih hrvatskih branitelja, prije smrti je dao vukovarskim djevojčicama svoj lančić i grb

Na današnji dan prije 30 godina poginuo je Ivan Brdar, jedan od najhrabrijih vukovarskih branitelja. Nikica Burić – Samoborac je za Dalmatinski portal ispričao kako je pao taj istaknuti HOS-ovac 12. listopada 1991. godine. Iako je Burić od početka imao imidž borca bez emocija, Brdarova pogibija ga je dotukla.

Krenuli su eliminirati jedno mitraljesko gnijezdo pred samu večer, Samoborac nije želio ići u akciju u sumrak, ali Brdar je inzistirao. Pokosio ga je rafal, izdahnuo je u Burićevim rukama.

– Na mojim koljenima mi je rekao: ‘Pozdravi mi S.’ ili ‘Pozdravi mi K.’ Nisam dobro razumio – sjeća se Samoborac.

Krv u žilama lede sljedeće Burićeve riječi:

– Dan prije smo bili na kavi u bolnici. Brdar je skinuo svoj lančić i dao ga jednoj djevojčici od 5-6 godina, a drugoj isto neki svoj grb. Rekao joj je: ‘Evo ti lančić, meni više neće trebati’. Odgovorio sam mu: ‘Koji ti je kurac, al’ ideš iz Vukovara?’, na što se on samo nasmijao…

Nakon pogibije, Samoborac je u vukovarskoj bolnici rekao Juraju Njavri: ‘Doktore moj, ovoga operite, on je jedan od najvećih junaka – Ivan Brdar’.

Nikici Buriću se to izbrisalo iz pamćenja, ali Njavro mu je kasnije ispričao da je nakon toga sjeo sa strane i bespomoćno govorio: ‘S kim ću se ja sada boriti, nema mi Ive…’

Brdarova pogibija je šokirala i demoralizirala branitelje, ali morali su nastaviti bez njega.

– Što je, tu je, trebamo se nastaviti boriti i osvetiti Ivu! – rekao je tada Samoborac.

Igor Široki nam je rekao da se Brdar jako brinuo da se civilima nešto ne dogodi, da im netko ne naudi u afektu, ipak se tu ginulo svakodnevno i ljudi su ‘pucali’.

– Ovi civili su pod mojom zaštitom. Ako netko koga takne, ja ću ga ubiti – rekao je Brdar jednom prilikom, sjetio se Široki.

Bradar je kao 23-godišnjak iz okolice Livna branio Vukovar, bio je ludo hrabar, što dobro ilustrira sljedeće sjećanje njegovog suborca.

– Sjećam se jedne scene: bio je teški napad, a on je, kao što je često činio, samo zapjevao gangu u kojoj je spominjao ‘Zapamtit ćete Ivana Brdara’ i krenuo prema njima… – ispričao nam je Široki koji je Brdara opisao kao pravog virtuoza u borbama prsa o prsa.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari