Foto: HRT

Iza nas je vrhunac toplinskog vala. Posvuda je danas bilo vrlo vruće, a lokalno su oboreni i lipanjski rekordi, primjerice u Delnicama, Pazinu i na Pagu. Na kopnu su sparinu ponegdje prekinuli pljuskovi, a i u nastavku večeri moguće je nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom, osobito u središnjim krajevima. Pljuskova će biti još i u noći.

No sutra će već posvuda prevladavati sunčano, na kopnu i osjetno ugodnije, dok će na Jadranu prolazno zapuhati jaka bura.

Hladna fronta koja će nam donijeti osvježenje sutra će već biti na istoku Europe, no iza nje će pritjecati znatno svježiji zrak.

Prolazno jake bure bit će i u Dalmaciji pa će more biti umjereno valovito. Noću se duž obale u većini predjela temperatura neće spuštati ispod 25 stupnjeva, a danju će biti između 32 i 36, zbog čega je i dalje velika opasnost od toplinskog vala. Na jugu je ta opasnost i vrlo velika, osobito duž obale. Na širem dubrovačkom području već će ujutro biti 28 stupnjeva, a danju, uz sunčano vrijeme, temperatura će porasti do 35. I ovdje će puhati umjerena do jaka bura, koja će popodne prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Bura će još u subotu prijepodne mjestimice imati olujne udare, a zatim će postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Pritjecanjem svježijeg zraka i ovdje će vrućina za vikend blago popustiti, no već u ponedjeljak danju će opet biti vrlo vruće. Vedrog vremena bit će u izobilju.

Sunčani vikend i na kopnu će biti ugodniji uz dnevnu temperaturu primjereniju kraju lipnja, a i noći će biti svježije. U subotu će povremeno puhati umjeren sjeveroistočnjak. Početkom idućeg tjedna, pak, opet vrlo vruće, uz mjestimice umjeren jugozapadnjak. (HRT)