Foto: screenshot

Pokrenut je postupak za  pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Predmet vodi odvjetnik Anto Nobilo, a neslužbena je informacija da je potporu zahtjevu za pomilovanjem Perkovića i Mustača dala i skupina umirovljenih generala.

Spominju se Ivan Čermak, Ante Gotovina, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić, Krešimir Ćosić i admiral Davor Domazet Lošo.

Podsjetimo, Vrhovni državni sud u Münchenu u Njemačkoj osudio ih je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za  ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Perković i Mustač su 2019. vraćeni u Hrvatsku na izdržavanje kazne. Županijski sud u Zagrebu je njemačku kaznu doživotnog zatvora za Josipa Perkovića  ‘preveo’ u 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju Perković treba odslužiti u domaćem zatvoru. Vrhovni sud je tu kaznu potvrdio i trenutno je u zatvoru u Glini.

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu, Mustaču je Županijski sud u Velikoj Gorici, koji mu je nadležan po mjestu stanovanja, odredio 40 godina zatvora.

‘Inicijativa je proračunata’

Odvjetnik Zvonimir Hodak za portal Direktno je kazao kako inicijativnu ne bi potpisivao, ali je ona pravična.

“To je sentimentalna inicijativa ljudi koji su s njima prijateljevali ili radili u vrijeme rata”, kazao je.

“Inicijativa je i poruka Njemačkoj, koja je napravila sve što treba u formalno-pravnom, materijalnom i procesualnom smislu da kazni nekoga tko je kriv za zločine što su se događali za vrijeme Jugoslavije u inozemstvu”, objašnjava nam Hodak.

Ipak, napominje važnu činjenicu:

To je i pravo onih koji podržavaju ovu inicijativu te na neki način kompromitiraju hrvatsko pravosuđe koje ih je izručilo Njemačkoj. Na neki način pokušavaju diskreditirati i njemačko pravosuđe koje je dobilo pravomoćnu presudu na temelju dokaza koji su svima bili poznati u slučaju ubojstava u Njemačkoj.

Hodak tvrdi kako su iste “poznate stvari koje su bile raščišćene”, a “dobile su pravni epilog koji i zaslužuju”.

“Ne mogu ništa govoriti ili soliti pamet. Svako ima pravo reagirati, to je ta vrsta demokracije”, rekao je naš sugovornik.

Sve u svemu, upitali smo Hodaka postoji li ikakva mogućnost da će predsjednik RH Zoran Milanović pomilovati optužene s obzirom na pozadinu s lex Perkovićem.

Hodak smatra da za to postoji mogućnost jer su se pokretači inicijative svakako informirali prije pokretanja iste.

“Nije ad hoc, to je proračunato. Upravo znajući kakav je predsjednik Milanović, brz na jeziku i brz na odlukama. Mogao bi to i prihvatiti, iako ne kažem da hoće. Postoji objektivna šansa da to bude prihvaćeno i da se Perković i Mustač nađu na slobodi”, zaključio je za portal Direktno odvjetnik Hodak

Ivica R.