Foto: T. Čizmazdija Facebook

Predsjednik HNS-a Marijan Kustić te voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta Jurica Jurjević održali su press konferenciju oko odluke Uefe o susretu Hrvatske i Latvije na Rujevici.

Kustić je otkrio kakva je kazna Uefe. Na utakmici s Latvijom predstavnik organizacije FARE uočio je ustašku zastavu na tribini s hrvatskim navijačima na Rujevici, zbog čega je Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a.

Stadion u Osijeku bit će otvoren, imat ćemo gledatelje. Kazna je 10.000 eura, tisuću gledatelja manje i dvije godine kušnje. Uistinu smo sretni i zahvalni, ovo je velika pobjeda HNS-a i svih naših navijača. Vidimo da je UEFA prepoznala što smo napravili kako bismo njima pokazali pravu stvar.

HNS se uistinu bori protiv svih vrsta diskriminacije i rasizma. Ovaj smo put to pokazali. Velik interes bio je, osobito zato što je utakmica s Turskom važna. Hvala pravnom timu, koji je radio na objašnjenju prema UEFA-i. Bilo je to na dosta stranica.

Prije toga je prethodno bilo zatvaranje disciplinskog postupka protiv Armenije. Hvala i MUP-u, prekršajnom sudu i svima koji su sudjelovali u pronalasku počinitelja, koji su sankcionirani. Hvala i našem odjelu za sigurnost koji vodi gospodin Jurjević.”

“Bilo bi jako loše da je cijela država ispaštala zbog tri pojedinca i zastave, drago mi je zbog svih ostalih naših navijača da je ovo sve gotovo”, dodao je Kustić.

Kaznu je komentirao i Jurjević.

“Ova odluka značajna je iz više razloga. Mi se za utakmicu u Osijeku pripremamo od kraja dvoboja u Armeniji. Iskoristit ćemo i ovu odluku i medije da tom rasizmu i diskriminaciji stanemo na kraj. Da se takvo nešto ne dogodi u Osijeku.”

Prije 20-tak dana rekli ste da je 90 posto šanse za ispražnjeni stadion ili nepun kapacitet, što se promijenilo?

“Dao sam 10 posto šansi za pun stadion, ali ono što ja mislim, ne ulazeći u odluku Žalbene komisije Uefe, najbitnije je bilo da su pronađeni počinitelji, što je najbitnije. Do sad se davala kazna HNS-u, mi bi je platili i to je to. Počinitelji su nađeni, sankcionirani i to je to. Hvala Uefi što je prepoznala našu želju da se to razriješi i da se borimo protiv takvih stvari”, kaže Kustić.

Suradnja s MUP-om?

 “Pohvalio sam je, zadovoljan sam s njom. Ovako brza reakcija redara i Odjela za sigurnost, pravosudnih i policijskih tijela je sjajna. Pohvaljujem je. Moramo reagirati ako bude ovakvih stvari inače. Na tribinama je mjesto navijačima, ne smijemo se dovoditi u situaciju zbog nekih pojedinaca da se stadion zatvara”, dodao je predsjednik HNS-a.