Hrvatska rutinski pobijedila Gruziju za polufinale: U borbu za medalje krećemo protiv Italije, aktualnog viceprvaka svijeta

0
Foto: Screenshot YouTube

Još jedna puna dvorana, još jednom puna mreža naših rivala i još jedan korak bliže medalji. Hrvatska je vaterpolska reprezentacija preskočila i Gruziju i sada će u polufinalu igrati protiv jake Italije za mjesto u finalu.

Tribine Spaladium Arene još su jednom nosile Barakude prema pobjedi. Makar je bilo i druge sportske ponude, poput dvoboja Dinama i Chelseaja… Neki kolege su čak “zapalili” za Zagreb, veliki su navijači londonskog kluba, pa ne budi im teško…

– Ma di pored ovoga u Splitu ić‘ u Zagreb – uhvatio se za glavu kolega Tomislav Gabelić.

Neće nam zamjeriti ovu mali indiskreciju. Pa naravno, ovo se događa sada, i tko zna kad… A Chelsea se može uhvatiti, makar u Londonu, ako ih već opet put ne nanese do hrvatskih travnjaka.

Uglavnom, oni koji su bili tu, u utrobi splitske “crne ljepotice”, dobili su još jedan sportski doživljaj za pamćenje, za cijeli život.

– Ma je, vidi se da ljudima fali ovakvih događaja. Split je sportski grad, ljudi znaju što vrijedi. Pokazali su to i sada – kazao nam je Dean Savičević, sportski direktor splitskog Jadrana, kluba koji je u ovoj avanturi dobro “nahranio” reprezentaciju, tu su Burić, Marinić-Kragić, Bukić, do ove sezone njihov je bio i Harkov, a došljak/povratnik je Zović.

Nije daleko bio ni Zvonimir Butić, tu, na širem spisku… Sad je došao kao gledatelj.

– Taman s treninga, ovo je sad ona faza kada je puno plivanja, ali došla nam je mlada reprezentacija pa ajde, nešto i igramo. A ovo, ovo je fantastično. Idemo dobit‘ i proć‘ u polufinale. Svi vaterpolisti s kojima sam pričao kažu da im ništa ne fali, da je organizacija baš na nivou – kazao nam je Buta, otišao potom s ostatkom jadranaša naći mjesto za uživanje. I navijanje.

A s tribina su visili transparenti, Imotski, Bjelovar, Otavice… Eto, nije vaterpolo samo Split, Dubrovnik, Zagreb, Rijeka, širi se emocija.

Ludilo je počelo odmah, od prvog plivanja za loptu. Lopta za Hrvatsku, a tribine se tresu, udaraljke buče… Dobar znak. Nije bio odmah i gol, al‘ dobro.

– Kroejša triii, Đorđa ziro – čulo se ubrzo sa zvučnika. Korak izbornika Tucka postao je nešto smireniji, odlično otvaranje, možda je za atmosferu bolje da je gusto, pa da se kidaju živci, ali neka…

Razlika u klasi vrlo je brzo došla do izražaja, a gledatelji su mogli samo uživati u predstavi svojih ljubimaca. Gruzija je malo zamutila vodu smanjivši na 2:4, ali kratko je trajao taj “stiskavac”… Na poluvremenu je opet bilo plus četiri (6:2)…

Uz Roka i pjesmu publika je opušteno plesala i pjevala, s Italijom u mom oku… Minuta po minuta, gol po gol… U valceru, bez stresa. S Italijom, pak, naše vaterpoliste čeka neka druga, sasvim drukčija utakmica.

Izbornik Ivica Tucak bio je zadovoljan glatkom pobjedom:

– Ušli smo pametno u ovu utakmicu. Ovo su dvoboji koji su teški jer u njima kao nemate što puno dobiti, a možete puno izgubiti. Mi smo odigrali obranu na granici savršenstva. Opet smo među četiri najbolje reprezentacije, bili smo u Budimpešti na Svjetskom prvenstvu, sada opet i na Europskom. S nama su opet kao i u Budimpešti Italija i Španjolska, a umjesto Grčke sada je tu mađarska. Sve velesile, a to smo i mi. Tu nam je mjesto. – donosi Slobodna Dalmacija

Anita M.