Hrvatski piloti otpočeli obuku na Rafaleima u Francuskoj

  0
  Foto: screenshot

  Francuske zračne snage (Zračne i svemirske snaga je puni naziv) objavile su prve fotografije o obuci tehničara HRZ-a na borbenim zrakoplovima Rafale.

  Obuka je počela nedavno u vojnoj bazi Mont-de-Marsan, na jugozapadu Francuske, u Akvitaniji, a potrajat će 15-tak mjeseci, duže no što će trajati obuka za pilote HRZ-a.

  Piloti na obuku stižu početkom 2023., a ova i vojna baza u Saint-Dizier et de Cognac koja je smještena između Pariza i Strasbourga, biti će domaćini za obuku hrvatskim tehničarima i pilotima, javlja Večernji list.

  Možda je na početku te kupnje dolazak Rafalea izgledao daleko, no, da će oni vrlo brzo letjeti nad Hrvatskom dokaz je i to što se u Francuskoj već nalazi prva grupa MORH-ovih tehničara i inženjera, koji su počeli obuku na tim zrakoplovima.

  Sve se zasad odvija prema ugovoru, a odmah nakon Nove godine u siječnju 2023. u Francusku na obuku odlazi i prva grupa naših borbenih pilota.

  Tijekom uglavnom 2023. takvu obuku u Francuskoj proći će povelika grupa od gotovo 100 tehničara, inženjera i pilota.

  Pred kraj 2023. naši će piloti preuzeti prvu grupu Rafalea i ostati još jedno vrijeme u Francuskoj na dodatnoj obuci zajedno s francuskim pilotima. Nakon toga, kako je planirano, prvih osam Rafalea preletjet će s našim pilotima početkom 2024. iz Francuske u Hrvatsku, a naredne 2025. na isti način će u Hrvatsku stići i preostala četiri zrakoplova.

  Do tada MORH mora još izgraditi i dograditi potrebnu infrastrukturu u vojnoj bazi na zagrebačkom Plesu, za gradnju čega se uskoro objavljuje i javni natječaj.

  Treba sagraditi glavni veliki klimatizirani hangar, dodatne, kako u žargonu piloti kažu ‘staje’, poluotvorenog tipa, te dograditi prostor za pilote i francuske tehničare, inženjere i pilote koji će našima pružati potporu u Zagrebu još tri godine po dolasku eskadrile.

  Na Plesu će biti sagrađen i posebni objekt u kojem će biti simulator letenja, a stajanka za avione dobit će novi posebni sloj asfalta. U izgradnji svega će sudjelovati i inženjerske postrojbe MORH-a.