13 C
Split

Hrvatskoj prijete ekstremne vrućine

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Nakon jakog nevremena koje je za vikend pogodilo najviše kopnene krajeve zemlje, u ponedjeljak je prevladavalo sunčano i ipak malo manje vruće vrijeme. U Europu ovaj tjedan stiže vrlo intenzivan i moguće smrtonosan toplinski val, javlja Severe Weather Europe.

Za utorak su u Hrvatskoj rijetko još mogući pljuskovi, također na kopnenim područjima, a onda nas do kraja tjedna čeka novi toplinski val s temperaturama i višim od 35 stupnjeva. Ovaj će toplinski val udariti mnoge zemlje diljem Europe.

Ekstremnom zagrijavanju bit će izložena Španjolska gdje će se temperature kretati između 38 i 42 stupnja Celzijeva. Jednako će biti u dijelovima južne i središnje Francuske. Te iznimno visoke temperature u Europu će stići s Iberije i iz zapadne Sahare.

Ekstremne vrućine će od utorka zahvatiti sjevernu Španjolsku, Francusku i sjever Italije. Rast temperatura neće se zaustaviti ni u srijedu kada će nastaviti pržiti Francusku, ali i Veliku Britaniju. Predviđa se da će poslijepodnevne temperature u hladu biti oko 40 Celzijevih stupnjeva.

Vrhunac toplinskog vala čeka nas četvrtak kada se očekuju najekstremnije popodnevne temperature. U dijelovima Francuske i Španjolske temperature će tako rasti i do nevjerojatnih 46 stupnjeva Celzijevih, a Njemačku i Italiju očekuju viskoih 40 stupnjeva.

Kako piše Severe Weather Europe, posljednji dan ekstremno vrućeg vala bit će petak, prije nego što nad Francusku dođe hladna fronta.

Kako će biti u Hrvatskoj?

U utorak će u cijeloj zemlji biti sunčano, a u Posavini i ponegdje u unutrašnjosti moguća je i kratkotrajna jutarnja magla. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura i bit će vrlo toplo čak i noću, od 22 do 25 stupnjeva.

Poslijepodne će biti sunčano i koji stupanj toplije nego u ponedjeljak, ali još neće biti posve stabilno, osobito u istočnijem dijelu gdje može pasti i malo kiše. Temperatura će iznositi od 28 do 31 stupnjeva.

Na istoku zemlje promjenjivo, ali uz lokalne i uglavnom slabe pljuskove bez grmljavine. Najviša temepratura slična ili malo viša nego u ponedjeljak, od 28 do 31 stupnjeva.

Pljuskovi su lokalno mogući i u gorskom dijelu, dok će na Jadranu biti sunčano i vruće. Poslijepodne će bura okrenuti na umjeren sjeverozapadni vjetar.

Na južnom dijelu i u utorak će biti ljetno i vruće, temperatura će se popeti i do 35 stupnjeva, a puhat će umjeren sjeverozapadnjak i bura.

More je idealno za kupanje i rashlađivanje, a temperatura će biti između 23 i 26 stupnjeva.

Uz sunčano vrijeme i UV indeks će na Jadranu biti vrlo visok, a u unutrašnjosti zbog promjenjive naoblake, ponegdje i pljuskova, visok.

Od četvrtka pa do kraja tjedna bit će i vrlo vruće, uglavnom 35 ili više stupnjeva pa nas tako očekuje povratak sunčanog i ljetnog vremena.

Na Jadranu slično, sunčano i vruće, a od četvrtka i vrlo vruće zbog čega će biti izdano i upozorenje za novi toplinski val. (Dnevnik.hr)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bojan Bogdanović je na utakmicu karijere stigao s Hajdukovim obilježjima, pogledajte što je objavio Utah Jazz

Bojan Bogdanović je na najbolju utakmicu karijere došao s maskom na kojoj su Hajdukova obilježja. Objavio je to njegov klub Utah...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img