HRVOJE ZOVKO OTKRIO RAZLOGE SMRTI MISLAVA BAGE

0
7196
Foto_ screenshot
Marko Ljubić se  na svojem Facebooku osvrnuo na  smrt novinara Mislava Bage i napisao poduži status kojeg donosimo u cijelosti bez intervencija:


“Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a (to je skupina koja se ovih sušnih ljetnih dana natječe u zalijevanju Hrvatske suzama) odlučio također zaplakati nad pokojnim Bagom. Nakon prolivenih suza europske novinarske predsjednice Sever, koja vodi u natjecanju s tri prepune bačve čistih suza, red došao i na hrvatskog predsjednika. Nije za sada jasno čemu će poslužiti te suze nakon natjecanja, hoće li ti silni bareli na burzu i zamijeniti rusku naftu, a ako je vjerovati neslužbenim rezultatima analiza na Ruđeru, svakako suze HND-ovaca imaju sastav goriva.

Vjerojatno za lansiranje.

U tom slučaju ih tako rasplakane, s crpkama koje rade punim kapacitetom valja upozoriti i na cijenu zbog prevelike ponude, ali i da sačuvaju malo i za prizemljenje. Nezgodno bi bilo da nestane suznog goriva negdje nad oblacima.

Zole, kako sam sebe naziva u statusu, navodeći kako kako ga je On (On je pokojni Mislav) zvao ističe bliskost bez koje pokojnik nije mogao živjeti i vrlo vjerojatno biti takav novinarski bard:

“Kaj je Zole, kako si? Što rade Stipe i Igor, hoćemo se vidjeti na nekom piću ovih dana? “

Uz svijest da Zole, Stipe i Igor, sve polugiganti kojima samo još smrt nedostaje za istinski gigantizam, neće više piti “koje piće” s velikanom, prolama iz prepuknutog srca ponos zbog očite bliskosti s “novinarčinom”, “televizijskom institucijom”, “bardom”, čovjekom koji je pročitao toliko knjiga i što je najvažnije sve u životu postigao sam.

Zatim Zovko nadmoćno upozorava da sad pokojnog Bagu napadaju i osporavaju “hulje” i “mali miševi za njegovog života” šaljući im tako neskrivenu poruku da će miševi, dok je njega, Igora i Stipe, svakako i nadpredsjednice Maje, i ostati. Pogotovo ako se pod Stipe krije Alfier mitraljezac.

Nema nade za hulje i miševe, kao što nije bilo za četnike na Neretvi pred Batom Živojinovićem.

Teško se ne složiti s uplakanim Mislavovim Zoletom oko puno toga.

Bio je Bago televizijska institucija, bio je bard, novinarčina, vjerujem da je pročitao i puno knjiga, a ne sumnja nitko u zagrebačkim novinarskim, političkim i ostalim krugovima ni da je sve u životu sam postigao.

To pogotovo.

Kaže Zole i možda najvažniju istinu – na kraju dana, takva veličina bi se naglo transformirala u dušu od čovjeka, običnog među nama, skromnog i svakodnevno ranjivog nakon silaska iz sazviježđa.

Istina je i da sad Bagu napadaju hulje i mali miševi, očito kivni jer im nije tepao kao Zovki i nije s njima pio pićenca.

Zovko je s ovim dirljivim postom zapravo objavio razloge zbog kojih se nesretni Mislav Bago ubio. Doduše, uz to je valjda nesvjesno i skromno poslao poruku o uskom krugu novinarskih “bardova” kojima i sam pripada, ali, to ovaj put nije bitno.

Bitno je da bi rijetko tko pronašao izlaz i nastavio živjeti “na kraju dana” postajući među svoja četiri zida običan čovjek i dobra duša, nakon što je toga dana, a godinama prije iz dana u dan tako, jurio hrvatskim novinarskim zvjezdanim nebom, uspostavljao televizijsku institucionalnost i standarde, nosio na grbači tolike terete, a uz to morao piti pića sa Zovkom, Stipom i Igorom, zatim s Majom nadpredsjednicom i ostalim zvijezdama u sazviježđu.

Malo tko se ne bi ubio osuđen na takvo društvo, pogotovo ako bi u tim večernjim ili noćnim satima uzeo čitati dobru knjigu.

Jer, toliki teret veličine vući godinama na nejakim ljudskim plećima ne može nitko normalan, i pogotovo ako ga te večeri ili noći knjiga potakne osvrnuti se i ne daj Bože posumnjati u sadržaj tereta. Zato bi svakako policija trebala provjeriti je li toliki teret pokojni Mislav sam preuzeo kako Zovko kaže, ili su mu ga možda negdje usput neki neodgovorni ljudi, među njima i Zole, Stipe, Igor i Maja natovarili šopajući ga opasnim gorivom s jako brzim sagorijevanjem i razornim učincima na motore. U tom slučaju ne treba isključiti ni sumnje na višegodišnje pripremano ubojstvo ili bar poticanje na samoubojstvo.

Nema ništa teže od suočavanja s lažnom veličinom koju moraš nositi i bez koje s vremenom ne možeš, jer te odvukla previsoko.To je onda kao kad balon na visinama ostane bez plina. Pa, ode.

Kamo?

Na žalost, dolje.

U provaliju.

O tome danas valja razmišljati.

Zato, dragi Zovko, ne boj se, neće hulje i miševi, kojih se bojiš, nauditi Baginoj posmrtnoj veličini. Hulje i miševi koji danas ružno govore o Bagi, a šutjeli su kao zaliveni za njegovog života se međusobno glođu i pokolju. Zato i jesu hulje i miševi. Ti, Stipe, Igor, Maja i ostali polugiganti ćete Bagu razvaliti, jer, kao što je pristojno, hrvatski ljudi su naučeni od pamtivijeka mrtvima zamoliti pokoj duši i ništa više od toga, a vi koji tražite u bačvama javnih suza priznanje osobne veličine, vodite računa da nestaje plina u balonu i da je balon smrtonosniji ukoliko je više iznad zemlje. Tu vas miševi neće dograbiti, hoće nakon prizemljenja. Zato vas sa zadovoljstvom gledam, jer pomažete hrvatskom novinarstvu oslobađajući ga od gigantizma, a dobro bi državi koju toliko volite došao koji barel viška.

Jer miševi, hulje i giganti, bardovi i institucije su u biti braća i sestre, lice i naličje. Jedni bez drugih ne mogu. Srećom, ostaje puno prostora ljudima, koji sa Zoletom, Igorom i Stipom ne piju pića, jer znaju koja je to mišolovka.” – napisao je Marko Ljubić na Facebooku.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here