Grbin o studiju supruge Altane: “Školarinu je uplaćivala na račun Europskog centra za mir i razvoj u Srbiji i za to postoje dokazi. Gdje je taj novac kasnije završio, mi stvarno ne znamo.“

0
Foto: N1

Sporno obrazovanje supruge predsjednika SDP-a Peđe Grbina i njeno profesionalno napredovanje u najmanju ruku zbog moralne dimenzije dubinski potkopavaju njegov politički kredibilitet jer se otvara pitanje kako bi takav političar vodio kompletnu zemlju, ako u najužem krugu obitelji, zajedno sa suprugom, nije znao ili, što bi bilo još gore, nije htio detektirati brojne vrišteće legitimne signale da mu supruga plaća obrazovanje na diskutabilnoj instituciji.

Toj je obrazovnoj ustanovi upravo SDP-ov ministar obrazovanja Željko Jovanović još 2013. ukinuo akreditaciju, s jasnom napomenom kako obrazovni ciklus treba zaustaviti. Grbinova supruga nastavila se ondje školovati čak i nakon što je riječko sveučilište otvoreno i javno pismenim putem prozvalo tu instituciju kao nelegalnu, donosi Nacional

A nakon izbijanja prošlotjedne afere oboje itekako kalkuliraju što i kako o školovanju gospođe Grbin učiniti dostupnim javnosti. Nacional je od samog Peđe Grbina pokušao doznati znatno više o okolnostima pod kojima je njegova supruga, inače medicinska sestra koja radi u KBC-u Zagreb, upisala i završila sporni studij. Šef SDP-a samo je djelomično odgovorio na pitanja vezana za studij Altane Hodžić Grbin koji je bio dio Sveučilišta u Kragujevcu, a vođen je pod okriljem Europskog centra za mir i razvoj u Puli.

Za osobu koja ima ambiciju postati budući hrvatski premijer sigurno ne izgleda dobro činjenica da mu supruga ima diplomu koju je pod nejasnim okolnostima stekla na sumnjivom studiju čiji je bivši rektor sada završio u pritvoru. Isto tako, šefu SDP-a ne ide u prilog ni činjenica da na upit Nacionala on i njegova supruga nisu dostavili dokumentaciju i račune koji bi potvrdili da je Altana Hodžić Grbin doista legalno izvršila plaćanja studija.

Iako Grbin tvrdi da su uplate išle na račun Europskog centra za mir i razvoj u Srbiji, dokaze za to, kao i indeks supruge, nije želio dostaviti prije, kako tvrdi, konzultacija s odvjetnikom, navodeći da mu se to čini logičnim učiniti zato što u ovom predmetu traje istraga u Srbiji. Takvom odlukom otvorio je pitanje je li Grbin istragu u Srbiji pretpostavio javnom interesu hrvatske javnosti koja na tu temu očekuje brojne odgovore od potencijalnog kandidata za budućeg hrvatskog premijera.

Peđa Grbin je za Nacional izjavio kako smatra da je njegova supruga, kao i drugi bivši studenti studija u Puli, zapravo žrtva te da joj je danas, sedam godina nakon što je obranila diplomski rad, ugrožena profesionalna karijera. Budući da su bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu i rektor tamošnjeg Medicinskog fakulteta uhićeni pod sumnjom da su krivotvorili diplome te da postoji sumnja da je među tim diplomama i ona njegove supruge pitali smo predsjednika SDP-a kako je ona platila sporni studij, na koji račun su išle uplate te koliko je iznosila školarina.

Isto tako smo ga pitali jesu li on i Altana Hodžić Grbin spremni predočiti račune tih uplata kao i indeks iz kojeg bi se vidjelo koje je predmete Altana Hodžić Grbin odslušala, kada ih je položila i tko su bili profesori koji su predavali na studiju čijim je završetkom stekla zvanje više medicinske sestre. Predsjednik SDP-a je rekao kako osobno nema ništa protiv da se ti dokumenti objave, ali je potom još i dodao:

„Znam da je interes javnosti za ovu temu velik, ali dopustite da se prije objave moja supruga konzultira s odvjetnikom i to ne zato što nešto skriva, već zato što je u drugoj državi u tijeku istraga pa ne znamo koliko je ispravno da se ti dokumenti objavljuju u medijima u trenutku dok istraga traje. Ono što vam mogu reći jest da je supruga školarinu uplaćivala na račun Europskog centra za mir i razvoj u Srbiji i da za to postoje dokazi. Gdje je taj novac kasnije završio, mi stvarno ne znamo.“ – donosi Nacional


Anita M.