Prije nekoliko dana HSP Dugopolje uputio je dopis medijima u kojemu se pitao o kvaliteti lokacije budućeg dječjeg vrtića u odnosu na obližnji dalekovod. Kasnije istog dana navode HSP-a demantirao je načelnik općine Dugopolje, Perica Bosančić. HSP Dugopolje ovim dopisom koji slijedi reagira na načelnikov demanti, a dopis prenosimo u potpunosti:

– “Reakcija načelnika  Općine Dugopolje Perice  Bosančića na  HSP-ovo priopćenje od 15. siječnja 2019. godine, a koje je objavljeno na svim portalima na kojima je objavljeno  HSP-ovo priopćenje zaslužuje temeljit odgovor.

Za početak načelnik Općine Dugopolje mora shvatiti da je političar i javna osoba i kao takav i on i njegov rad su javni i podložni kritici i propitivanju. Ako misli da treba biti drugačije onda je pogriješio poziciju i vrijeme, jer u 21. stoljecu   narod ima pravo znati sve što radi javna vlast, a političari se ne smiju ponašati kao “uvrijeđene mlade”, ako netko postavi po načelnika neugodna pitanja.
Prije svega HSP Dugopolje je bio prvi koji je tražio izgradnju vrtića i da je bilo po božjim i ljudskim zakonima obzirom na mogućnosti općine Dugopolje, već davno smo trebali imati pravi vrtić u Dugopolju i ovo uopće ne bi trebala biti tema bilo kakvog prepucavanja, ponajmanje političkog. Pogotovo ne bi trebalo biti na stranačkoj razini, nego na općeljudskoj razini,  koja je na dobrobit svih mještana Dugopolja,

Idemo sada na meritum stvari.

Načelnik se u svom priopćenju referirao na javnu objavu HSP-a Dugopolje o lokaciji izgradnje dječjeg vrtića, koji se ima graditi na parceli u zahvatu 400 kV dalekovoda, koji uzduž presijeca Dugopolje. Poziva se naš načelnik na struku za koju jako dobro znamo da je po ovom pitanju podijeljena. Poziva se na nekakva istraživanja koja navodno tvrde da   lokacija na kojoj se gradi vrtić nema zračenja intenziteta koja su štetna za ljude i živi svijet. Nitko sretniji od nas kada bi to bilo tako, ali nažalost nije.

Mi se pozivamo na dobru praksu   država zapadne uljudbe (npr. Italije) u kojima je pravilo da se javni sadržaji ne smiju raditi u zahvatu dalekovoda, a udaljenost od dalekovoda se mjeri sukladno naponu dalekovoda. Pa je tako za svaki kV napona   udaljenost objekta mora biti jedan metar. Što bi u dugopoljskom slučaju iznosilo bar 400 metara.

Neovisno o elektomagnetnim zračenjima, načelniku postavljamo i pitanje, što će se događati u ekstremnim situacijama velikog vjetra,  oluja i iskrenja dalekovoda. Stvaranja buke koje proizvode žice dalekovoda. Pa zaboga radi se o maloj djeci koja trebaju boraviti u objektu koji je jednim dijelom gotovo pa ispod dalekovoda.

Nadalje,  pitamo ga (načelnika) je li na istoj parceli s druge strane vrtića u izgradnji predviđeno izgradnja i postavljanje trafostanice??

U svom uratku – odgovoru na priopćenje HSP-a,  načelnik je prekršio i nekoliko zakona, ponajprije Zakon o GDP-u kada je objavio prtscrynove lokacija gdje žive vijećnici HSP-a što nikako nije smio i time ih označio kao legitimne mete svojih   stranačkih pristaša. Kako to protumačiti nego kao poziv na javni linč?!!

Nadalje spomenuo je načelnik i moju kuću koja je srušena slijedom činjenice da nije bila legalizirana.  Načelniče Bosančiću pitamo Vas kako to da je to bila jedina nelegalizirana građevina koja je srušena?? Kako to da ni u tom slučaju nisu ispoštivane zakonske regule?  Je li to bila “osveta” za moj politički rad i ukazivanje na sve nepodopštine koje su se događale i još uvijek događaju u Općini Dugopolje. Zastrašiti me ne možete.

Za kraj ovog javnog obraćanja obavještavam Vas da mi se javilo nekoliko naših sumještana nezadovoljnih lokacijom izgradnje dječjeg vrtića, pitanjem i prijedlogom za rješenje ovog problema. 
Uglavnom svi se slažu da lokacija vrtića nije primjerena potrebama Dugopoljaca. Vrtić se morao graditi u bliže centru mjesta, a ako ne postoji adekvatno zemljište u centru sela, uvijek se mogla napraviti zamjena za zemljište u gospodarskoj zoni Podi, jer ako ova vlast išta zna, zna prodavati općinsku zemlju. Pitanje je što će biti kada nestane općinskog zemljišta.” – stoji u priopćenju kojeg u ime HSP Dugopolje potpisuje Ivica Radošević.

Podijeli objavu