Foto Dugopolje.org

NA DANAŠNJI dan 1960. godine u Krašiću umro je blaženi kardinal Alojzije Viktor Stepinac. Katolici u Hrvatskoj ovaj dan slave kao blagdan blaženog Alojzija Stepinca – STEPINČEVO, pa će tom prigodom zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održati misu pred zagrebačkom katedralom.

Ovaj omiljeni hrvatski blaženik, nadamo se uskoro i svetac rođen je  kao peto dijete Josipa i Barbare. Za svećenika je zaređen 16. listopada 1930. godine, a tri godine nakon toga postaje nadbiskup zagrebački. Bio je tada najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva. Stepinac je 12. siječnja 1953. kreiran kardinalom.

Njemu u čast podignut je spomenik u Dugopolju, a danas su podno spomenika članovi HSP-a i Nezavisne liste Ivice Radoševića paljenjem svijeća i molitvom, obilježili ovu važnu obljetnicu blaženog Alojzija Stepinca.

“Poručio bih svima da se ugledamo na  blaženog Alojzija Stepinca  koji ni u najtežim iskušenjima nije podlegao pritiscima  komunističkih moćnika i ostao je dosljedan sebi, ostao je slobodan. Ni po cijenu života   nije se odrekao  Krista, Katoličke crkve i križa, čega se danas mnogi odriču, sve  im je  preče i svetije od križa,  materijalna dobra su im na prvom mjestu. Nemojte biti takvi budite kao Stepinac” – poručio je Radošević

Anita M./Foto: Dugopolje org