Sunday, September 19, 2021
HomeVijestiHrvatskaHSS MIJENJA STRANU Beljak se dogovorio s HDZ-om! Suradnja zasad samo u...

HSS MIJENJA STRANU Beljak se dogovorio s HDZ-om! Suradnja zasad samo u jednoj županiji, u SDP-u nevjerica: ‘Izdaja!‘

Između HSS-a Kreše Beljaka i HDZ-a pao je dogovor da zajedno vode Skupštinu Zagrebačke županije, neslužbeno doznajemo.

Suradnja bi, kažu nam sugovornici iz Županije, trebala biti potvrđena idući tjedan na trećoj konstituirajućoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije kada bi većinu složili HDZ (13 mandata), nezavisna lista župana Stjepana Kožića i Stranke rada i solidarnosti (osam mandata) te HSS (četiri mandata). Dakle, 25 mandata od ukupno 47 u Skupštini. Iako iz HSS-a nisu htjeli decidirano potvrditi da je dogovor postignut, Martina Glasnović, predsjednica Županijskog ogranka HSS-a, rekla je “da je HSS spreman preuzeti odgovornost”.

– Idući bi tjedan trebala biti konstituirajuća sjednica, a HSS je za to da se složi većina jer započeti projekti moraju ići dalje. Stranke koje su sada pokrenule inicijativu smatraju da je HSS zadovoljavajući partner – izjavila je Glasnović, aludirajući na HDZ i stranku župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

Projektni dogovor’

Iz HDZ-a također zagonetno kažu da su pri kraju razgovori oko stabilne većine iako nisu naveli da se ti razgovori vode s HSS-om. Kako navode, koalicija s Beljakovom strankom na nacionalnoj i županijskoj razini nije moguća, ali “projektni i programski dogovor bi se mogao postići”. Činjenica je da bi HSS ovim potezom izašao iz koalicije sa SDP-om na županijskoj razini i sklopio netipičnu suradnju sa strankom s kojom na državnoj razini dosad nisu nalazili zajednički jezik. Nerijetko su u Saboru između HDZ-ovaca i predsjednika HSS-a Kreše Beljaka padale i teške uvrede.

Iz HSS-a, pak, odbacuju mogućnost da je ova suradnja uvertira u koaliciju na nacionalnoj razini. No, kako doznajemo, razlog stavljanje ideoloških razlika sa strane dviju stranka jest što se skupština Zagrebačke županije nije uspjela konstituirati ni dva mjeseca nakon lokalnih izbora, a već su imali dva propala pokušaja što znači da prijeti ponavljanje izbora. Mrtva se trka vodila između koalicije HDZ-a i SDP-a koje imaju jednaki broj mandata – 13.

Još prije nekoliko dana izgledna je većina bila ona SDP-a i HSS-a (13 mandata), stranke Fokus Darija Zurovca (8) i Domovinskog pokreta (5), ali dogovor se nije mogao postići, doznajemo, oko izbora predsjednika Skupštine. Naime, Fokus je, kažu iz HSS-a, htio svog predsjednika skupštine.

– Ultimatum Fokusa nije nam bio prihvatljiv – prokomentirala je kratko Glasnović.Nagli obratOsim toga, HSS i Fokus bili su žestoki takmaci u Samoboru. Tamo je nakon 12 godina vladavine Kreše Beljaka na čelo došla Petra Škrobot iz Fokusa.

Jesu li ti animoziteti bili presudni za priklanjanje HDZ-u pokušali smo doznati od bivšeg samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka, ali nije odgovarao na pozive.

Također, znakovito je i da je do naglog obrata “seljaka” došlo tek dan nakon velikih turbulencija u SDP-u kada je predsjednik stranke Peđa Grbin iz SDP-a izbacio bliske suradnike Davora Bernardića, među ostalima, Gordana Marasa i Rajka Ostojića.

Iz SDP-a je situaciju prokomentirao i Mihael Zmajlović.

– U svim svojim istupima Beljak i HSS su dosad jasno artikulirali stav da s HDZ-om neće nikada. Ne vjerujem u taj scenarij jer to bi značilo prevaru ne samo našeg koalicijskog dogovora već i direktnu izdaju birača, koja bi u ovom slučaju bila čak i gora od one koju je na nacionalnoj razini svojedobno napravio HNS.

Tim više što je većina u Županijskoj skupštini moguća i bez HDZ-a i SDP je spreman podržati takav prijedlog – rekao je Zmajlović koji je na lokalnim izborima izašao kao kandidat za župana Zagrebačke županije, ali je izgubio od Stjepana Kožića, prenosi Jutarnji

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments