Foto: Pixabay

Inflacija je nastavila rasti u rujnu, popevši se na dvoznamenkastu brojku prvi put u 70 godina. Inflacija je u rujnu bila 10,5 posto. Viši rast potrošačkih cijena posljednji je put izmjeren u srpnju 1952. godine, objavila je u srijedu Statistik Austrija.

U odnosu na prethodni mjesec kolovoz prosječna razina cijena porasla je za 1,6 posto. Rujanska inflacija je čak nadmašila inflaciju iz naftne krize 1970-ih.

“Rujansku inflaciju potaknuo je skok cijena energije za kućanstva, čineći je glavnim pokretačem inflacije”, rekao je prvi čovjek Statistik Austrije Tobias Thomas. “Cijene goriva, koje su ostale na visokoj razini, potisnute su na drugo mjesto među pokretačima cijena. No, značajno su porasle i cijene u ugostiteljstvu te prehrambenim proizvodima u maloprodaji u odnosu na one od prije godinu dana.

Porast cijena stanovanja, vode i energije (u prosjeku plus 19,8 posto) utjecao je na stopu inflacije za plus 3,74 postotna boda. Porast je dakle bio znatno snažniji nego u kolovozu (plus 13,9 posto; utjecaj: plus 2,62 postotna boda).

Glavni razlog tome bio je razvoj cijena energije za kućanstva. Ovdje su cijene porasle 64,1 posto u rujnu, dodajući 2,5 postotnih bodova inflaciji, ističu u Zavodu za statistiku.

Plin je u rujnu bio skuplji 111,4 posto (kolovoz plus 71 posto). Struja je skuplja 36,7 posto nego u rujnu prije godinu dana (kolovoz plus 12 posto). Prema vlastima, na ove iznimno visoke stope inflacije uglavnom su utjecale promjene tarifa u Beču i Donjoj Austriji.

Inflacija je rasla svaki mjesec do sada ove godine – javlja KROATIV.at